szaszłyki wieprzowe z wędzonym mostkiem

jest bardzo, bardzo smaczny!!! Mięso jest miękkie i delikatne! Spróbować)
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 58 % 15 g
węglowodany 12 % 3 g
217 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój mięso na średnie kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W 0,5 litra wody rozcieńczyć 1,5 łyżki. l sól, dodaj 2 łyżki. l ocet, pieprz. Zalej mięso marynatą przez 2 godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie odcedź płyn i dodaj adjika, wymieszaj i pozostaw na noc w lodówce

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnego dnia nasze mięso będzie gotowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kawałki mięsa na przemian z kawałkami mostka nawlecz na szaszłyki. Wcześniej namoczyć drewniane szaszłyki w wodzie. Nie potrzebujemy już cebuli, wyrzucamy ją, już spełnił swoją główną rolę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej piekarnik do 200gr. Połóż szaszłyki z mięsem na ruszcie. Piec przez 30 minut. Podawać udekorowane liśćmi sałaty, papryką i ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Szyjka wieprzowa - 343   kcal/100g

Podobne przepisy