szaszłyki wieprzowe z wędzonym mostkiem
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój mięso na średnie kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W 0,5 litra wody rozcieńczyć 1,5 łyżki. l sól, dodaj 2 łyżki. l ocet, pieprz. Zalej mięso marynatą przez 2 godziny.
Krok 2:
Następnie odcedź płyn i dodaj adjika, wymieszaj i pozostaw na noc w lodówce
Krok 3:
Następnego dnia nasze mięso będzie gotowe.
Krok 4:
Kawałki mięsa na przemian z kawałkami mostka nawlecz na szaszłyki. Wcześniej namoczyć drewniane szaszłyki w wodzie. Nie potrzebujemy już cebuli, wyrzucamy ją, już spełnił swoją główną rolę.
Krok 5:
Rozgrzej piekarnik do 200gr. Połóż szaszłyki z mięsem na ruszcie. Piec przez 30 minut. Podawać udekorowane liśćmi sałaty, papryką i ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Szyjka wieprzowa - 343 kcal/100g