Sałatka z krewetek morskich

łatwa do wygrania sałatka koktajlowa z krewetkami w 15 minut. To jest mój & quot; markowy & quot; przepis na przypadki, gdy niespodziewanie przybyli goście i trzeba ich czymś nakarmić - dość pilnie i satysfakcjonująco. W takich sytuacjach robię przystawkę z tłuczonego kremu ziemniaczanego lub gotuję ryż, a gdy przystawka jest gotowana, szybko tworzę sałatkę, którą można podawać na talerzu, w szklance lub bezpośrednio w warzywach (papryka, pomidory). Goście, którzy widzą go po raz pierwszy, zwykle mają efekt WOW (WOW!:))) Nawiasem mówiąc, cytryna nie służy tylko do dekoracji: możesz zaoferować gościowi wyciśnięcie jej bezpośrednio do koktajlu sałatkowego, jeśli gość lubi kwaśny smak w jedzeniu. Nie martw się, nie będzie zbyt kwaśny, ponieważ papryka pozwala zrównoważyć kwas słodyczą, a kiedy do tej gry smaków dodaje się lekką pieprzoną słoność prażonych krewetek, w ustach dzieje się prawdziwe święto smaków.
MiracleWaterfallAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 79 % 11 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 14 % 2 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy składniki: myjemy warzywa, obieramy czosnek, rozmrażamy krewetki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czosnek kroimy drobno lub plastikiem-tak jak ja.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć czosnek na odrobinie oleju.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy czosnek jest usmażony, dodaj krewetki, sól i pieprz. Smaż je przez 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Spuść płyn, połóż gotowe krewetki na talerzu, posyp sokiem z cytryny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidora, pozostawiając 1 plasterek do dekoracji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odetnij łodygi zieleni, potrzebujemy tylko liści.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój pieprz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj paprykę i pomidory, lekko Posol i delikatnie wymieszaj, aby kawałki pomidora się nie rozpadły.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do serwowania w szklance: rozłóż mieszaninę pomidorów i papryki, udekoruj zielenią - okazuje się, że dno morskie z algami. Na & quot; dole & quot; układamy krewetki schludnym slajdem, dekorujemy koktajl plasterkiem cytryny. Do prezentowanego projektu używam również plasterka pomidora. Przyklejam do niego 2 wykałaczki. Z jednej strony pozostają 2 końce, za pomocą których można przymocować konstrukcję do szklanki. A na końcach wystających z drugiej strony sadzimy krewetki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Inną opcją serwowania są łódki ze świeżej papryki. W tej wersji papryki nie kroimy w plasterki, ale ostrożnie przycinamy wzdłuż krawędzi, aby uzyskać łodzie. Z 1 papryki o zwykłej wielkości uzyskuje się około 3 łodzi. Wymieszaj pomidory ze smażonymi krewetkami i włóż do łodzi. Na górze możesz ozdobić zielenią lub na przykład parasolami koktajlowymi.

lubię też podawać ten koktajl w małych kubkach z wódką - wtedy część krewetek nakładam bezpośrednio na brzeg szklanki - ich półokrągły kształt jest do tego świetny! Ogólnie rzecz biorąc, jest to uniwersalna sałatka, dla której z pewnością wymyślisz własny sposób serwowania. Mam nadzieję, że udało mi się zainspirować Cię do zrobienia tego. I po ugotowaniu go raz, na pewno chcesz powtórzyć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy