skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotowujemy składniki: myjemy warzywa, obieramy czosnek, rozmrażamy krewetki.
Krok 2:

Czosnek kroimy drobno lub plastikiem-tak jak ja.
Krok 3:

Smażyć czosnek na odrobinie oleju.
Krok 4:

Gdy czosnek jest usmażony, dodaj krewetki, sól i pieprz. Smaż je przez 5 minut.
Krok 5:

Spuść płyn, połóż gotowe krewetki na talerzu, posyp sokiem z cytryny.
Krok 6:

Pokrój pomidora, pozostawiając 1 plasterek do dekoracji.
Krok 7:

Odetnij łodygi zieleni, potrzebujemy tylko liści.
Krok 8:

Pokrój pieprz.
Krok 9:

Wymieszaj paprykę i pomidory, lekko Posol i delikatnie wymieszaj, aby kawałki pomidora się nie rozpadły.
Krok 10:

Do serwowania w szklance: rozłóż mieszaninę pomidorów i papryki, udekoruj zielenią - okazuje się, że dno morskie z algami. Na & quot; dole & quot; układamy krewetki schludnym slajdem, dekorujemy koktajl plasterkiem cytryny. Do prezentowanego projektu używam również plasterka pomidora. Przyklejam do niego 2 wykałaczki. Z jednej strony pozostają 2 końce, za pomocą których można przymocować konstrukcję do szklanki. A na końcach wystających z drugiej strony sadzimy krewetki.
Krok 11:

Inną opcją serwowania są łódki ze świeżej papryki. W tej wersji papryki nie kroimy w plasterki, ale ostrożnie przycinamy wzdłuż krawędzi, aby uzyskać łodzie. Z 1 papryki o zwykłej wielkości uzyskuje się około 3 łodzi. Wymieszaj pomidory ze smażonymi krewetkami i włóż do łodzi. Na górze możesz ozdobić zielenią lub na przykład parasolami koktajlowymi.
lubię też podawać ten koktajl w małych kubkach z wódką - wtedy część krewetek nakładam bezpośrednio na brzeg szklanki - ich półokrągły kształt jest do tego świetny! Ogólnie rzecz biorąc, jest to uniwersalna sałatka, dla której z pewnością wymyślisz własny sposób serwowania. Mam nadzieję, że udało mi się zainspirować Cię do zrobienia tego. I po ugotowaniu go raz, na pewno chcesz powtórzyć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g

