Beef al Pomodoro

aromatyczne mięso w gęstym sosie z małymi, lekko duszonymi pomidorami! . Każde znane danie można zmienić nie do poznania!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 10 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 18 % 4 g
109 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min
pokrój cebulę w półpierścienie i wyciśnij czosnek.

w małej misce połącz mąkę z musztardą, pieprzem, solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Pokrój mięso na kawałki 3×3 cm, wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym, zwiń mąkę. Pokrój suszone pomidory na cienkie paski.

podgrzej patelnię z odrobiną oleju, smaż wołowinę w małych partiach. Dobrze usmaż wołowinę ze wszystkich stron, nie zaśmiecając patelni kilkoma rzędami, aby mięso było odpowiednio uszczelnione. Dodaj trochę oleju i smaż cebulę przez minutę, dodaj czosnek i smaż przez minutę. Dodaj wołowinę do cebuli.

dodaj suszone pomidory, zioła prowansalskie, gorący bulion i koncentrat pomidorowy oraz liść laurowy. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 2,5 godziny. Usuń liście laurowe, dopraw sos solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez kolejne 15 do 30 minut.

Udekoruj liśćmi bazylii. Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami.

finita!Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy