Beef al Pomodoro
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
pokrój cebulę w półpierścienie i wyciśnij czosnek.
w małej misce połącz mąkę z musztardą, pieprzem, solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Pokrój mięso na kawałki 3×3 cm, wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym, zwiń mąkę. Pokrój suszone pomidory na cienkie paski.
podgrzej patelnię z odrobiną oleju, smaż wołowinę w małych partiach. Dobrze usmaż wołowinę ze wszystkich stron, nie zaśmiecając patelni kilkoma rzędami, aby mięso było odpowiednio uszczelnione. Dodaj trochę oleju i smaż cebulę przez minutę, dodaj czosnek i smaż przez minutę. Dodaj wołowinę do cebuli.
dodaj suszone pomidory, zioła prowansalskie, gorący bulion i koncentrat pomidorowy oraz liść laurowy. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 2,5 godziny. Usuń liście laurowe, dopraw sos solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez kolejne 15 do 30 minut.
Udekoruj liśćmi bazylii. Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami.
finita!Smacznego!
w małej misce połącz mąkę z musztardą, pieprzem, solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Pokrój mięso na kawałki 3×3 cm, wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym, zwiń mąkę. Pokrój suszone pomidory na cienkie paski.
podgrzej patelnię z odrobiną oleju, smaż wołowinę w małych partiach. Dobrze usmaż wołowinę ze wszystkich stron, nie zaśmiecając patelni kilkoma rzędami, aby mięso było odpowiednio uszczelnione. Dodaj trochę oleju i smaż cebulę przez minutę, dodaj czosnek i smaż przez minutę. Dodaj wołowinę do cebuli.
dodaj suszone pomidory, zioła prowansalskie, gorący bulion i koncentrat pomidorowy oraz liść laurowy. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 2,5 godziny. Usuń liście laurowe, dopraw sos solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez kolejne 15 do 30 minut.
Udekoruj liśćmi bazylii. Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami.
finita!Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g