wieprzowina pod marynatą i w sosie koniakowym

miłośnicy wieprzowiny pokochają to! Spróbuj i zanotuj! Ogólnie lubię pracować z koniakiem. W każdym razie mięso staje się zupełnie inne!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 50 % 17 g
węglowodany 21 % 7 g
240 kcal
IG: 29 / 0 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min
odetnij prawie cały tłuszcz z wieprzowiny, pozostawiając tylko warstwę około 1-2 mm. włóż mięso do głębokiego naczynia, zalej sokiem z cytryny i posyp drobno posiekanym czosnkiem. Pozostaw mięso w marynacie na 30 minut. podgrzej na patelni 2 łyżki. l oliwa z oliwek, włóż wieprzowinę i smaż ją z obu stron na złoty kolor. Wymieszaj koniak z imbirem, miodem i drobno posiekaną papryczką chili, wlej marynatę spod wieprzowiny. Włóż smażone mięso do żaroodpornego naczynia. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki. l oliwa z oliwek, wlej mieszankę koniaku, zagotuj. Posolić wieprzowinę, wlać powstały sos koniakowy, przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 25-30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy