wieprzowina pod marynatą i w sosie koniakowym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
odetnij prawie cały tłuszcz z wieprzowiny, pozostawiając tylko warstwę około 1-2 mm. włóż mięso do głębokiego naczynia, zalej sokiem z cytryny i posyp drobno posiekanym czosnkiem. Pozostaw mięso w marynacie na 30 minut. podgrzej na patelni 2 łyżki. l oliwa z oliwek, włóż wieprzowinę i smaż ją z obu stron na złoty kolor. Wymieszaj koniak z imbirem, miodem i drobno posiekaną papryczką chili, wlej marynatę spod wieprzowiny. Włóż smażone mięso do żaroodpornego naczynia. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki. l oliwa z oliwek, wlej mieszankę koniaku, zagotuj. Posolić wieprzowinę, wlać powstały sos koniakowy, przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 25-30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g