wieprzowina po jamajsku

spróbuj gotować! I zaopatrz się w ciemne piwo! Tradycyjnie łopatka wieprzowa na Jamajce jest grillowana, a wstępnie marynowana przez dzień lub dłużej – w rezultacie delikatne mięso w środku, a na zewnątrz chrupiąca ostra skórka – niech nie zaskoczy Cię Ilość ziela angielskiego w przepisie, jest poprawna. I nie przejmuj się czarną skórką – tak powinno być, nic ci się nie spaliło... W piekarniku łopatka też jest dobra.
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 15 g
tłuszcze 54 % 20 g
węglowodany 5 % 2 g
247 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 4 h 30 min
drobno posiekaj zieloną cebulę i chili (jeśli nie chcesz, aby mięso było zbyt ostre, usuń nasiona i białe przegrody). Z tymianku usuń łodygi. Umieść obrany czosnek, cebulę, chili, listki tymianku, ziele angielskie i sól w robocie kuchennym lub blenderze. Zmiel do uzyskania gładkości, w razie potrzeby wlewając trochę oleju, aby uzyskać pastę.

ostrym nożem przeciąć tłuszcz na krzyż, nie przecinając mięsa. Załóż rękawiczki chirurgiczne i posmaruj szpatułkę od góry pikantną pastą, delikatnie masując mięso palcami. Powinien być pokryty dość grubą warstwą pasty. Umieść mięso na ruszcie ustawionym na blasze do pieczenia, przykryj folią i wstaw do lodówki na 24-48 godzin (minimum dziennie).

wyjmij mięso z lodówki, doprowadź do temperatury pokojowej w ciągu 1-2 godzin. następnie zdejmij folię, włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 230 °C, piecz przez 30 minut. zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 °C i piecz przez 3-3, 5 godziny, w zależności od wielkości łopatki.

wyjmij mięso z piekarnika, odstaw na 30 minut przed podaniem.
finita!Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Rafinowany olej kukurydziany - 899   kcal/100g
  • Olej kukurydziany - 899   kcal/100g
  • Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263   kcal / 100g

Podobne przepisy