wieprzowina po jamajsku
skład / składniki
24
porcje:
metoda gotowania
drobno posiekaj zieloną cebulę i chili (jeśli nie chcesz, aby mięso było zbyt ostre, usuń nasiona i białe przegrody). Z tymianku usuń łodygi. Umieść obrany czosnek, cebulę, chili, listki tymianku, ziele angielskie i sól w robocie kuchennym lub blenderze. Zmiel do uzyskania gładkości, w razie potrzeby wlewając trochę oleju, aby uzyskać pastę.
ostrym nożem przeciąć tłuszcz na krzyż, nie przecinając mięsa. Załóż rękawiczki chirurgiczne i posmaruj szpatułkę od góry pikantną pastą, delikatnie masując mięso palcami. Powinien być pokryty dość grubą warstwą pasty. Umieść mięso na ruszcie ustawionym na blasze do pieczenia, przykryj folią i wstaw do lodówki na 24-48 godzin (minimum dziennie).
wyjmij mięso z lodówki, doprowadź do temperatury pokojowej w ciągu 1-2 godzin. następnie zdejmij folię, włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 230 °C, piecz przez 30 minut. zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 °C i piecz przez 3-3, 5 godziny, w zależności od wielkości łopatki.
wyjmij mięso z piekarnika, odstaw na 30 minut przed podaniem.
finita!Smacznego!
ostrym nożem przeciąć tłuszcz na krzyż, nie przecinając mięsa. Załóż rękawiczki chirurgiczne i posmaruj szpatułkę od góry pikantną pastą, delikatnie masując mięso palcami. Powinien być pokryty dość grubą warstwą pasty. Umieść mięso na ruszcie ustawionym na blasze do pieczenia, przykryj folią i wstaw do lodówki na 24-48 godzin (minimum dziennie).
wyjmij mięso z lodówki, doprowadź do temperatury pokojowej w ciągu 1-2 godzin. następnie zdejmij folię, włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 230 °C, piecz przez 30 minut. zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 °C i piecz przez 3-3, 5 godziny, w zależności od wielkości łopatki.
wyjmij mięso z piekarnika, odstaw na 30 minut przed podaniem.
finita!Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Rafinowany olej kukurydziany - 899 kcal/100g
- Olej kukurydziany - 899 kcal/100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal / 100g