skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić czerwony pilaw? Przygotuj wszystkie składniki na początek. Umyj marchewki i cebulę, obierz je. Oczyść i opłucz mięso, osusz je.
Krok 2:
Ale to nasz główny bohater - czerwony ryż, jak widać, jest bardzo ładny. Ryż, jeśli to konieczne, posortuj.
Krok 3:
Przygotuj wszystkie przyprawy naraz. To moje, tradycyjne dla pilawu: papryka, szafran, berberys, Zira, mieszanka papryki. Wybierz swoje ulubione, skład można zmienić według własnych upodobań.
Krok 4:
Pokrój cebulę na ćwiartki w pierścienie.
Krok 5:
Obrane marchewki pokrój w paski.
Krok 6:
Pokrój filet z kurczaka w kostkę.
Krok 7:
Wlej trochę oleju roślinnego do kotła.
Krok 8:
Włóż cebulę do kotła, a następnie marchewkę, smaż przez 10 minut, mieszając.
Krok 9:
Następnie dodaj filet z kurczaka, smaż przez kolejne 10 minut. Do tego pilawu wybrałem specjalnie filet z kurczaka - więc pilaw okaże się bardziej dietetyczny. Możesz wziąć dowolne inne mięso.
Krok 10:
Podczas smażenia warzyw z mięsem opłucz czerwony ryż pod bieżącą wodą.
Krok 11:
Po 10 minutach dodaj przyprawy, sól do kotła, wszystko wymieszaj.
Krok 12:
Na wierzchu smażenia włóż czerwony ryż do kotła.
Krok 13:
Wlej wodę-stosunek ryżu do wody jest taki sam jak w przypadku tradycyjnego białego ryżu 1: 2. Gotuj z wrzenia na najwolniejszym ogniu. Na opakowaniu znajduje się informacja, że ryż gotuje się przez 35-45 minut. Z jakiegoś powodu gotowałem dłużej-około godziny. Zobacz gotowość ryżu.
Krok 14:
Po określonym czasie nasz czerwony pilaw jest gotowy!
Krok 15:
Smacznego!
naszej rodzinie podobało się to danie, na pewno będę gotować więcej-w końcu jest smaczne i zdrowe, a czego jeszcze potrzebujesz? Alternatywnie spróbuję gotować w powolnej kuchence-myślę, że okaże się to bardzo dobrze! Spróbuj I ty!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Berberys - 29 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Czerwony ryż - 341 kcal/100g