pilaw z czerwonego ryżu

niezwykle przydatna opcja! Szybko tutaj! Ten przepis na czerwony pilaw jest daleki od tradycyjnego rozumienia tego dania. Nie jest przygotowywany zgodnie z tą samą technologią, a jego smak jest inny. Ale warto spróbować.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 18 % 5 g
węglowodany 54 % 15 g
129 kcal
IG: 13 / 87 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić czerwony pilaw? Przygotuj wszystkie składniki na początek. Umyj marchewki i cebulę, obierz je. Oczyść i opłucz mięso, osusz je.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ale to nasz główny bohater - czerwony ryż, jak widać, jest bardzo ładny. Ryż, jeśli to konieczne, posortuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj wszystkie przyprawy naraz. To moje, tradycyjne dla pilawu: papryka, szafran, berberys, Zira, mieszanka papryki. Wybierz swoje ulubione, skład można zmienić według własnych upodobań.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę na ćwiartki w pierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obrane marchewki pokrój w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój filet z kurczaka w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej trochę oleju roślinnego do kotła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż cebulę do kotła, a następnie marchewkę, smaż przez 10 minut, mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj filet z kurczaka, smaż przez kolejne 10 minut. Do tego pilawu wybrałem specjalnie filet z kurczaka - więc pilaw okaże się bardziej dietetyczny. Możesz wziąć dowolne inne mięso.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas smażenia warzyw z mięsem opłucz czerwony ryż pod bieżącą wodą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po 10 minutach dodaj przyprawy, sól do kotła, wszystko wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na wierzchu smażenia włóż czerwony ryż do kotła.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej wodę-stosunek ryżu do wody jest taki sam jak w przypadku tradycyjnego białego ryżu 1: 2. Gotuj z wrzenia na najwolniejszym ogniu. Na opakowaniu znajduje się informacja, że ryż gotuje się przez 35-45 minut. Z jakiegoś powodu gotowałem dłużej-około godziny. Zobacz gotowość ryżu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po określonym czasie nasz czerwony pilaw jest gotowy!

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego!

naszej rodzinie podobało się to danie, na pewno będę gotować więcej-w końcu jest smaczne i zdrowe, a czego jeszcze potrzebujesz? Alternatywnie spróbuję gotować w powolnej kuchence-myślę, że okaże się to bardzo dobrze! Spróbuj I ty!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Berberys - 29   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Czerwony ryż - 341   kcal/100g

Podobne przepisy