skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Poradzimy sobie z mąką, tak jak powinniśmy – przesiej ją. Wlej tutaj sodę (trochę więcej niż na czubku noża) i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko.
Krok 2:
W osobnej misce dodaj jajka, sól (na czubku noża), wanilię, cukier do śmietany. Połącz wszystko, mieszając w wygodny sposób.
Krok 3:
Następnie dodamy już przesianą mąkę w częściach.
Krok 4:
Najpierw ugniataj wszystko łyżką.
Krok 5:
A kiedy trudno jest rzucać i obracać, połóż ciasto na posypanej mąką powierzchni przeznaczonej do tego celu i zakończ proces. Wystarczy 3-4 minuty.
Krok 6:
Możesz odstawić ciasto, aby lepiej wyrosło, lub możesz kontynuować. Podziel Kolobok na 2 części i zwiń ciasto w ciasto. Nie zapomnij delikatnie spryskać mąki, aby nie nabrała nadmiaru. Grubość - 5-7 mm. pokroić w kółka w dowolny dogodny sposób.
Krok 7:
Rozgrzej olej i usmaż podpłomyki, obracając, gdy tylko jedna strona się zarumieni.
Krok 8:
Oto, jakie pyszne bułeczki okazały się. Z tak wielu składników dostałem 10 podpłomyków.
i więcej porad
zamiast kwaśnej śmietany możesz wziąć kefir, jogurt, jogurt itp.
ciasto można zagnieść nie tylko rękami, ale także w wypiekaczu do chleba, robocie kuchennym itp.
ciasto powinno być miękkie, ale elastyczne, jednak z umiarem, tj.
podczas zwijania ciasta często obracaj warstwę, wtedy nie będzie się kleić.
rozmiary pączków mogą być różne-od średnicy szklanki do średnicy dna patelni.
cukier można umieścić na minimalnym poziomie (1 łyżka stołowa), jeśli chcesz bułki do pierwszych dań.
ponownie rozwałkuj warstwę ze skrawków i wytnij podpłomyki.
układając półfabrykaty w oleju, strząśnij z nich mąkę.
smażone podpłomyki można położyć na serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
w drugiej porcji smażenia dodaj olej i podgrzej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g