ptysie jak babcia na patelni

lekkie, przewiewne, smaczne, proste – takie pączki od babci. Tak, są lekkie w dosłownym tego słowa znaczeniu. Zwiewne, bo jak puch. Pyszne, bo przepis jest super. Cóż, proste, ponieważ w tym procesie nie ma nic skomplikowanego. Jeśli podpłomyki są przygotowywane z dużą ilością cukru, mogą stać się doskonałą alternatywą dla wszelkich wypieków sklepowych i innych produktów mącznych. Podajemy do herbaty lub z kompotem. I tak, bez niczego lub z dżemem, śmietaną – skondensowanym mlekiem-jest pyszne! A jeśli zrobisz to bez cukru, taka pyshechka pójdzie z hukiem podczas każdego posiłku, w podróży, na wycieczce iw porze lunchu w pracy.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 31 % 21 g
węglowodany 58 % 39 g
369 kcal
IG: 3 / 3 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Poradzimy sobie z mąką, tak jak powinniśmy – przesiej ją. Wlej tutaj sodę (trochę więcej niż na czubku noża) i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce dodaj jajka, sól (na czubku noża), wanilię, cukier do śmietany. Połącz wszystko, mieszając w wygodny sposób.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodamy już przesianą mąkę w częściach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Najpierw ugniataj wszystko łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    A kiedy trudno jest rzucać i obracać, połóż ciasto na posypanej mąką powierzchni przeznaczonej do tego celu i zakończ proces. Wystarczy 3-4 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz odstawić ciasto, aby lepiej wyrosło, lub możesz kontynuować. Podziel Kolobok na 2 części i zwiń ciasto w ciasto. Nie zapomnij delikatnie spryskać mąki, aby nie nabrała nadmiaru. Grubość - 5-7 mm. pokroić w kółka w dowolny dogodny sposób.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej olej i usmaż podpłomyki, obracając, gdy tylko jedna strona się zarumieni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oto, jakie pyszne bułeczki okazały się. Z tak wielu składników dostałem 10 podpłomyków.

i więcej porad

zamiast kwaśnej śmietany możesz wziąć kefir, jogurt, jogurt itp.

ciasto można zagnieść nie tylko rękami, ale także w wypiekaczu do chleba, robocie kuchennym itp.

ciasto powinno być miękkie, ale elastyczne, jednak z umiarem, tj.

podczas zwijania ciasta często obracaj warstwę, wtedy nie będzie się kleić.

rozmiary pączków mogą być różne-od średnicy szklanki do średnicy dna patelni.

cukier można umieścić na minimalnym poziomie (1 łyżka stołowa), jeśli chcesz bułki do pierwszych dań.

ponownie rozwałkuj warstwę ze skrawków i wytnij podpłomyki.

układając półfabrykaty w oleju, strząśnij z nich mąkę.

smażone podpłomyki można położyć na serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

w drugiej porcji smażenia dodaj olej i podgrzej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy