skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić paluszki serowe w panierce mlecznej z pietruszką? Przygotuj niezbędne składniki: ser, bułkę tartą, mąkę pszenną, mleko, jajko, suszoną natkę pietruszki i sól.
Krok 2:
Pokrój ser w paski o długości 6-9 cm i szerokości 1,5-2 cm.
Krok 3:
Połącz bułkę tartą i suszoną natkę pietruszki.
Krok 4:
Przygotuj ciasto. Rozbij jajko do miski, dodaj mleko, sól i wymieszaj widelcem. Dodaj około 100 g mąki i mieszaj, aż będzie gładka. Mąka może wymagać mniej więcej, skup się na konsystencji ciasta: powinna być jak płynna śmietana.
Krok 5:
Wsyp pozostałą mąkę (60 g) do miski lub torebki i zwiń kostki sera w mące.
Krok 6:
Następnie zanurz kostki sera w cieście.
Krok 7:
Następnie zwiń kostki w panierce.
Krok 8:
Dobrze dociśnij panierkę do kostek sera. Przed smażeniem paluszki serowe można wysłać je do zamrażarki na 3 godziny, aby uzyskać bardziej chrupiącą skórkę podczas smażenia. Lub od razu zacznij smażyć paluszki serowe.
Krok 9:
Rozgrzej olej roślinny we frytkownicy lub głębokiej patelni do 170°C i smaż paluszki serowe na złoty kolor przez około 3 minuty. Wskazane jest ułożenie gotowych patyczków na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do robienia paluszków serowych najlepsze są odmiany sera używane do robienia pizzy, takie jak parmezan, Mozzarella, Cheddar. Taki ser dobrze się rozciąga w stopionej formie. Z naszych odmian sera dobrze nadaje się rosyjski. Jeśli lubisz słony smak, możesz wziąć ser Suluguni. Aby skórka pałeczek była bardziej chrupiąca, wysyłam paluszki serowe przed smażeniem w zamrażarce na 3 godziny. Jeśli chcesz szybko ugotować paluszki serowe, możesz je natychmiast usmażyć bez wysyłania ich do zamrażarki. Paluszki serowe można podawać na gorąco natychmiast po usmażeniu lub najpierw schłodzić.
paluszki serowe w panierce mlecznej z pietruszką świetnie komponują się z różnymi sosami: pomidorowym, majonezowym, pokojówkowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g