paluszki przekąskowe z serem w panierce mlecznej z natką pietruszki

pyszna przekąska dla miłośników piwa i nie tylko! Na zewnątrz czeka na Ciebie chrupiąca skórka, a wewnątrz ciągnący się ser. Smak paluszków serowych doskonale komponuje się z piwem. Nie będziesz miał trudności z przygotowaniem paluszków serowych dla dużej grupy przyjaciół, ponieważ są one przygotowywane w bardzo prosty sposób. A nawet jeśli nie pijesz piwa, nadal spróbuj tej przekąski. Spodoba ci się jako szybka przekąska. Paluszki serowe można zanurzać w różnych sosach lub lekko polać sokiem z cytryny.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 13 g
tłuszcze 44 % 31 g
węglowodany 37 % 26 g
423 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić paluszki serowe w panierce mlecznej z pietruszką? Przygotuj niezbędne składniki: ser, bułkę tartą, mąkę pszenną, mleko, jajko, suszoną natkę pietruszki i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ser w paski o długości 6-9 cm i szerokości 1,5-2 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz bułkę tartą i suszoną natkę pietruszki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj ciasto. Rozbij jajko do miski, dodaj mleko, sól i wymieszaj widelcem. Dodaj około 100 g mąki i mieszaj, aż będzie gładka. Mąka może wymagać mniej więcej, skup się na konsystencji ciasta: powinna być jak płynna śmietana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wsyp pozostałą mąkę (60 g) do miski lub torebki i zwiń kostki sera w mące.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie zanurz kostki sera w cieście.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zwiń kostki w panierce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze dociśnij panierkę do kostek sera. Przed smażeniem paluszki serowe można wysłać je do zamrażarki na 3 godziny, aby uzyskać bardziej chrupiącą skórkę podczas smażenia. Lub od razu zacznij smażyć paluszki serowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej olej roślinny we frytkownicy lub głębokiej patelni do 170°C i smaż paluszki serowe na złoty kolor przez około 3 minuty. Wskazane jest ułożenie gotowych patyczków na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do robienia paluszków serowych najlepsze są odmiany sera używane do robienia pizzy, takie jak parmezan, Mozzarella, Cheddar. Taki ser dobrze się rozciąga w stopionej formie. Z naszych odmian sera dobrze nadaje się rosyjski. Jeśli lubisz słony smak, możesz wziąć ser Suluguni. Aby skórka pałeczek była bardziej chrupiąca, wysyłam paluszki serowe przed smażeniem w zamrażarce na 3 godziny. Jeśli chcesz szybko ugotować paluszki serowe, możesz je natychmiast usmażyć bez wysyłania ich do zamrażarki. Paluszki serowe można podawać na gorąco natychmiast po usmażeniu lub najpierw schłodzić.

paluszki serowe w panierce mlecznej z pietruszką świetnie komponują się z różnymi sosami: pomidorowym, majonezowym, pokojówkowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy