paluszki serowe smażone w panierce

myślisz, jaką oryginalną przekąskę przygotować? Zajrzyj do tego przepisu. Przepyszna rumiana przekąska do jedzenia na gorąco, gdy ser się rozpuści. Na wierzchu chrupiąca skórka, w środku nadzienie serowe... To jest pyszne!
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 75 % 58 g
węglowodany 14 % 11 g
571 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zdejmij opakowanie z paluszków serowych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka w misce. Wsyp bułkę tartą do osobnej miski, wymieszaj z tartym parmezanem. Wlej mąkę do trzeciej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obtocz każdy patyk w mące, a następnie zanurz w ubitych jajach, a następnie dokładnie obtocz w mieszance bułki tartej i parmezanu. Powtórz to samo po raz drugi. Rozłóż patyczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść blachę do pieczenia w lodówce na pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię olejem roślinnym, smaż paluszki serowe na złoty kolor. Połóż gotowe patyczki na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar oleju. Gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy