wątróbka drobiowa w cieście z sosem sojowym

pyszna i rozpływająca się w ustach wątróbka drobiowa w cieście. Dziś chcę podzielić się z wami bardzo smaczną przekąską, która przypadnie każdemu do gustu. Przygotowanie wątroby jest proste, a rezultatem jest bardzo miękka i rozpływająca się w ustach wątroba. Przygotowana w ten sposób wątroba jest smaczna, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Teraz gotuję wątróbkę drobiową tylko tak, jak nie gotuję, zawsze za mało... Możesz podawać jako niezależne danie lub z warzywami. Taka wątroba smakuje jak smażone ciasta z wątróbką.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 11 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 29 % 7 g
124 kcal
IG: 57 / 0 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

METODA GOTOWANIA:
1. Wątroba jest wstępnie czyszczona, myta i moczona w mleku przez 1 godzinę.
dodaj sól do wątroby, czarny pieprz do smaku, 1 łyżkę sosu sojowego i 1-2 łyżki oleju roślinnego. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania przez 30 minut.
2. W międzyczasie przygotujemy ciasto. Rozbij 1 jajko do miski i lekko wstrząśnij trzepaczką. Dodaj mąkę na przemian z mlekiem. Ciasto powinno mieć konsystencję ,
jak gęsta śmietana. Aby ciasto było bardziej miękkie i smaczniejsze po schłodzeniu potrawy, dodaj kolejną 1 łyżkę śmietany. Sól, pieprz do smaku. Wymieszaj i ciasto jest gotowe.
3. Wątróbkę obtaczamy w mące po obu stronach. Zanurz w cieście.
4. Smażyć na oleju roślinnym na małym ogniu z każdej strony przez 3-4 minuty
, aż utworzy się złoty kolor. Podczas smażenia przykryj patelnię pokrywką, aby wątroba była dobrze ugotowana.
5. Rozłóż na talerzu i możesz natychmiast podać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy