skład / składniki
metoda gotowania
METODA GOTOWANIA:
1. Wątroba jest wstępnie czyszczona, myta i moczona w mleku przez 1 godzinę.
dodaj sól do wątroby, czarny pieprz do smaku, 1 łyżkę sosu sojowego i 1-2 łyżki oleju roślinnego. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania przez 30 minut.
2. W międzyczasie przygotujemy ciasto. Rozbij 1 jajko do miski i lekko wstrząśnij trzepaczką. Dodaj mąkę na przemian z mlekiem. Ciasto powinno mieć konsystencję ,
jak gęsta śmietana. Aby ciasto było bardziej miękkie i smaczniejsze po schłodzeniu potrawy, dodaj kolejną 1 łyżkę śmietany. Sól, pieprz do smaku. Wymieszaj i ciasto jest gotowe.
3. Wątróbkę obtaczamy w mące po obu stronach. Zanurz w cieście.
4. Smażyć na oleju roślinnym na małym ogniu z każdej strony przez 3-4 minuty
, aż utworzy się złoty kolor. Podczas smażenia przykryj patelnię pokrywką, aby wątroba była dobrze ugotowana.
5. Rozłóż na talerzu i możesz natychmiast podać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g