ciastka z ciastem

słynne pasztety z cieście. Tak, na pewno pamiętasz teraz ciasta, które w latach radzieckich były sprzedawane na rynkach z dużych metalowych termosów. Samochód wyrzeźbił takie ciasta, okazały się mieć idealny Cylindryczny kształt. O tych plackach targowych pozostała anegdota: "jeśli zjadłeś placek i nie znalazłeś w nim nadzienia-wiedz, że był z mięsem!». A ciasta orskie są nadal popularne.
LidiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 57 % 33 g
węglowodany 33 % 19 g
390 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciastka z ciastem? Ciasto na ciasta zaczyna się bardzo prosto. W ciepłej wodzie rozcieńczyć drożdże cukrem. Odstaw na 10 minut, następnie dodaj sól, mąkę, dobrze wymieszaj. Mąka może potrzebować mniej lub więcej. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji ciasta. Po 45 minutach ciasto jest gotowe. Ale osobiście radzę ponownie wymieszać ciasto, po 20 minutach. Okazuje się, że ciasto jest bardzo płynne, nieco grubsze niż ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przekręć wątrobę na grubej maszynce do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie mięso mielone dusić przez 20-25 minut na głębokiej patelni do miękkości. Sól, pieprz. Następnie do gorącego mięsa mielonego dodaj 300 gramów mielonej cebuli w maszynce do mięsa. Nie musisz dusić cebuli z mięsem mielonym. O to właśnie chodzi. Po prostu szybko wymieszaj cebulę z gorącym mielonym mięsem i pozostaw nadzienie do ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I dalej zaczyna się najtrudniejsza część. Ponieważ rzeźbienie takich ciast przy braku umiejętności nie jest łatwym zadaniem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Najpierw musisz podgrzać olej do głębokiego smażenia. Dużo oleju. Najlepiej-bezpośrednio na patelni. Następnie dobrze posmaruj stół olejem. Możesz wlać olej do miski-wygodnie będzie nasmarować ręce. Dosłownie zanurzamy dłonie w oleju, a następnie ściskamy kawałki ciasta. Potem znowu (! ) myj ręce, wytrzyj do sucha. Ponownie nasmaruj olejem. Rozłóż kawałek ciasta na dłoni, spłaszcz do ciasta. Rozłóż nadzienie łyżką i rozłóż je trochę na całej długości pasztecika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie po prostu zwiń ciasto z jednej krawędzi. Powstały placek szybko zanurz w głębokim tłuszczu. Ponownie zwilż ręce olejem i powtórz proces. Musisz szybko wyrzeźbić ciasta.

właściwie czasami robię ciasta z ziemniakami, twarogiem, zwykłym mięsem mielonym na tym samym cieście. Ale wątróbki są najsmaczniejsze.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wątróbka jagnięca - 101   kcal/100g
  • Wołowy liver - 735   kcal/100g
  • Wątróbka gęsia - 412   kcal/100g
  • Wątróbka Kacza - 405   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy