Chipsy z tapioki

pyszne, chrupiące, pikantne! Indyjska niezwykła przekąska! Chipsy z tapioki to indyjskie danie popularne w Kerali. Gotowanie takich chipsów nie jest trudniejsze niż ziemniaki-wystarczy obrać korzeń, cienko pokroić i smażyć w głębokim tłuszczu. Najtrudniej jest kupić egzotyczną roślinę, ponieważ trudno będzie ją znaleźć w sprzedaży w naszym regionie. Ale jeśli masz szczęście zdobyć cenne korzenie, powinieneś spróbować ugotować z nich popularne indyjskie przekąski.
nadiniAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 71 % 50 g
węglowodany 27 % 19 g
516 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

mówią, że w Kerali łatwiej jest znaleźć tapioka chipsy niż ziemniaki. Ogólnie rzecz biorąc, te korzenie są spożywane wszędzie - jest to jedna z najpopularniejszych przystawek. Surowe korzenie są niejadalne, a nawet trujące, a poddane obróbce cieplnej stają się bardzo pożywne, smaczne, a nawet zdrowe. Są smażone, gotowane, pieczone i przygotowywane z nich płatki zbożowe, a nawet chleb. Oczywiście trudno jest przypisać przekąski do zdrowej żywności, ale takie chipsy są bardzo dobre jako przekąska.

1. Obieramy korzeń nożem, ponieważ urządzenia do obierania warzyw nie będą w stanie poradzić sobie ze skórą. Następnie dokładnie umyj korzeń pod bieżącą wodą.

2. Pokrój korzeń w cienkie koła. Jeszcze raz dobrze spłucz i połóż na ręcznikach papierowych. Osuszamy nadmiar wilgoci-koła powinny być suche.

3. Teraz kroimy koła w paski. Staramy się ciąć cieńsze, aby chipsy były dobrze usmażone.

4. W kotle podgrzewamy olej na średnim ogniu. Gdy jest gorący, włóż do niego korzeń pokrojony w paski partiami i smaż na złoty kolor i rumiany chrupiący.

5. Gotowe chipsy układamy na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar oleju.

6. Następnie chipsy przenosimy do dużej miski, posypujemy solą i chili w proszku, delikatnie mieszamy. Nie można posypać pieprzem-same chipsy są bardzo smaczne. W tej kwestii skupiamy się na własnym guście.

7. Frytki można podawać lub przenosić do hermetycznego pojemnika-koniecznie całkowicie suchy! W takim pojemniku przekąski można przechowywać przez tydzień, nie tracąc swoich właściwości.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Tapioka - 159   kcal/100g

Podobne przepisy