skład / składniki
metoda gotowania
mówią, że w Kerali łatwiej jest znaleźć tapioka chipsy niż ziemniaki. Ogólnie rzecz biorąc, te korzenie są spożywane wszędzie - jest to jedna z najpopularniejszych przystawek. Surowe korzenie są niejadalne, a nawet trujące, a poddane obróbce cieplnej stają się bardzo pożywne, smaczne, a nawet zdrowe. Są smażone, gotowane, pieczone i przygotowywane z nich płatki zbożowe, a nawet chleb. Oczywiście trudno jest przypisać przekąski do zdrowej żywności, ale takie chipsy są bardzo dobre jako przekąska.
1. Obieramy korzeń nożem, ponieważ urządzenia do obierania warzyw nie będą w stanie poradzić sobie ze skórą. Następnie dokładnie umyj korzeń pod bieżącą wodą.
2. Pokrój korzeń w cienkie koła. Jeszcze raz dobrze spłucz i połóż na ręcznikach papierowych. Osuszamy nadmiar wilgoci-koła powinny być suche.
3. Teraz kroimy koła w paski. Staramy się ciąć cieńsze, aby chipsy były dobrze usmażone.
4. W kotle podgrzewamy olej na średnim ogniu. Gdy jest gorący, włóż do niego korzeń pokrojony w paski partiami i smaż na złoty kolor i rumiany chrupiący.
5. Gotowe chipsy układamy na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar oleju.
6. Następnie chipsy przenosimy do dużej miski, posypujemy solą i chili w proszku, delikatnie mieszamy. Nie można posypać pieprzem-same chipsy są bardzo smaczne. W tej kwestii skupiamy się na własnym guście.
7. Frytki można podawać lub przenosić do hermetycznego pojemnika-koniecznie całkowicie suchy! W takim pojemniku przekąski można przechowywać przez tydzień, nie tracąc swoich właściwości.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Tapioka - 159 kcal/100g