skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć skrzydełka z kurczaka w chrupiącej panierce na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Spróbuj wybrać skrzydełka z kurczaka schłodzone. Ale jeśli są zamrożone, pozostaw je w temperaturze pokojowej, aby same się rozmroziły.
Krok 2:
Pokrój każde skrzydło kurczaka na stawy na 3 części. Najmniejszą część można całkowicie usunąć - nie przyda się nam, ponieważ w ogóle nie ma mięsa.
Krok 3:
Ułóż przygotowane skrzydła w misce, posyp mąką i solą i wszystko wymieszaj. Upewnij się, że mąka przykrywa każde skrzydło cienką warstwą.
Krok 4:
W osobnej misce wstrząśnij jajkami, a na talerzu posyp bułkę tartą solą, pieprzem i papryką. Wymieszać.
Krok 5:
Zanurz skrzydełka panierowane w mące w jajku, a następnie zwiń w panierce.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco i wlej na nią olej roślinny. Ułóż panierowane skrzydełka i smaż na małym ogniu przez 7-10 minut. Nie rób dużego ognia. Skrzydełka powinny być smażone w środku i nie przypalać się na zewnątrz. Obracaj je od czasu do czasu, aby bardziej równomiernie się ugotowały.
Krok 7:
Skrzydła zmienią się w apetyczny złoty kolor. Podczas smażenia nie musisz zamykać pokrywki, w przeciwnym razie chrupiąca skórka nie zadziała.
Krok 8:
Ułóż gotowe skrzydła na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g