skrzydełka z kurczaka w chrupiącej panierce na patelni

w pośpiechu, bardzo smaczne i soczyste, pod każdą przystawkę! Chrupiące panierowane skrzydełka z kurczaka na patelni mają tak apetyczną skórkę, jaką możesz sobie wyobrazić! A mięso kurczaka w środku pozostaje bardzo delikatne i soczyste. Taka przekąska wielu przypadnie do gustu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 16 g
tłuszcze 37 % 17 g
węglowodany 28 % 13 g
266 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć skrzydełka z kurczaka w chrupiącej panierce na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Spróbuj wybrać skrzydełka z kurczaka schłodzone. Ale jeśli są zamrożone, pozostaw je w temperaturze pokojowej, aby same się rozmroziły.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój każde skrzydło kurczaka na stawy na 3 części. Najmniejszą część można całkowicie usunąć - nie przyda się nam, ponieważ w ogóle nie ma mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż przygotowane skrzydła w misce, posyp mąką i solą i wszystko wymieszaj. Upewnij się, że mąka przykrywa każde skrzydło cienką warstwą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej misce wstrząśnij jajkami, a na talerzu posyp bułkę tartą solą, pieprzem i papryką. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zanurz skrzydełka panierowane w mące w jajku, a następnie zwiń w panierce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco i wlej na nią olej roślinny. Ułóż panierowane skrzydełka i smaż na małym ogniu przez 7-10 minut. Nie rób dużego ognia. Skrzydełka powinny być smażone w środku i nie przypalać się na zewnątrz. Obracaj je od czasu do czasu, aby bardziej równomiernie się ugotowały.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Skrzydła zmienią się w apetyczny złoty kolor. Podczas smażenia nie musisz zamykać pokrywki, w przeciwnym razie chrupiąca skórka nie zadziała.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż gotowe skrzydła na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).  

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy