skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajko do miski, wlej sól i cukier, wlej kefir. Wymieszaj masę trzepaczką. Następnie wlej olej roślinny i wlej sodę, a następnie przesiej mąkę i zagniataj miękkie ciasto.
2. Ciasto dzielimy na kilka części dla wygody, każdą część zwijamy w ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy koła i za pomocą korka z butelki (lub dowolnego urządzenia o mniejszej średnicy) wycinamy środek pączka (w tej formie będą dobrze smażone, nie będą surowe w środku).
3. Wlej olej roślinny do rondla, podgrzej na średnim ogniu i smaż pączki przez około 1 minutę z każdej strony. Rozłóż gorące pączki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu, a następnie podawaj na talerzu, posypując cukrem pudrem i proszkiem do ciasta według uznania.
słodkiej herbaty i dobrego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g

