mrożone kalmary w cieście

Daj swoim przyjaciołom przysmak z owoców morza! Pierścienie kalmarów smażone w cieście, wspaniały przysmak! Jeśli goście są na wyciągnięcie ręki, ten przepis jest darem niebios! W ciągu zaledwie pół godziny (i to maksymalnie) możesz ugotować cudowną ucztę) próbowałem więcej niż raz, radzę wszystkim!
HoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 19 g
tłuszcze 55 % 32 g
węglowodany 12 % 7 g
387 kcal
IG: 57 / 0 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

pierścienie kałamarnicy nie muszą być rozmrażane. Podpal garnek z wodą, którą posolić. Gdy woda się zagotuje, włóż kalmary do garnka, gotuj przez pięć minut. Następnie wrzuć do durszlaka.

rozbij jajko do miski, ubij widelcem, dodaj sól i zmielony czarny pieprz.

wlej wino do powstałej masy, ponownie ubij widelcem.

teraz przesiej tutaj mąkę, wymieszaj masę trzepaczką, aby nie powstały grudki.

wlej trochę soku z cytryny do powstałego ciasta, wymieszaj. Tutaj bardzo ważne jest, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję: jeśli jest płynne, danie nie zadziała, ponieważ ciasto po prostu spłynie.

pierścienie kalmarów panierujemy w mące, a następnie zanurzamy w cieście.

smażyć pierścienie w głębokim tłuszczu (wystarczy wlać olej do rondla, podgrzać) z obu stron.

połóż gotową kałamarnicę na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pierścienie kałamarnicy - 191   kcal/100g

Podobne przepisy