skład / składniki
metoda gotowania
pierścienie kałamarnicy nie muszą być rozmrażane. Podpal garnek z wodą, którą posolić. Gdy woda się zagotuje, włóż kalmary do garnka, gotuj przez pięć minut. Następnie wrzuć do durszlaka.
rozbij jajko do miski, ubij widelcem, dodaj sól i zmielony czarny pieprz.
wlej wino do powstałej masy, ponownie ubij widelcem.
teraz przesiej tutaj mąkę, wymieszaj masę trzepaczką, aby nie powstały grudki.
wlej trochę soku z cytryny do powstałego ciasta, wymieszaj. Tutaj bardzo ważne jest, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję: jeśli jest płynne, danie nie zadziała, ponieważ ciasto po prostu spłynie.
pierścienie kalmarów panierujemy w mące, a następnie zanurzamy w cieście.
smażyć pierścienie w głębokim tłuszczu (wystarczy wlać olej do rondla, podgrzać) z obu stron.
połóż gotową kałamarnicę na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pierścienie kałamarnicy - 191 kcal/100g