Verguny są bujne na drożdżach
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
kefir rozgrzać do ciepłego stanu, dodać drożdże i 1 stół.l. cukier, wymieszaj i pozostaw na 5 minut, aby utworzyć piankową czapkę.
dodaj pozostały cukier, sól, olej roślinny i jajko do dopasowanej mieszanki drożdży.
stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj miękkie ciasto.
pozostaw ciasto w cieple, przykrywając je ręcznikiem.
zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość około 0,5 cm i pokroić w paski.
na każdym pasku pośrodku wykonaj nacięcie i odwróć krawędzie.
smaż verguny na głębokim tłuszczu, aż będą rumiane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g