Verguny są bujne na drożdżach

Verguny są miękkie i bardzo smaczne! Często gotuję verguny według tego przepisu, świadomie wiedząc, że wypieki okażą się udane i bardzo smaczne.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 9 % 6 g
węglowodany 77 % 49 g
289 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

kefir rozgrzać do ciepłego stanu, dodać drożdże i 1 stół.l. cukier, wymieszaj i pozostaw na 5 minut, aby utworzyć piankową czapkę.
dodaj pozostały cukier, sól, olej roślinny i jajko do dopasowanej mieszanki drożdży.
stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj miękkie ciasto.
pozostaw ciasto w cieple, przykrywając je ręcznikiem.
zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość około 0,5 cm i pokroić w paski.
na każdym pasku pośrodku wykonaj nacięcie i odwróć krawędzie.
smaż verguny na głębokim tłuszczu, aż będą rumiane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy