Verguny na wodzie
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
w głębokiej misce ubij jajka z cukrem i solą, aż utworzy się biała piana. Następnie dodaj wodę i rum do jajek.
włóż mąkę do powstałej masy i zagnieść miękkie, jednorodne ciasto. Rozwałkuj go cienko i pokrój na odpowiednią liczbę porcji. Na paskach ciasta wykonaj małe nacięcie pośrodku i obróć krawędź ciasta przez to nacięcie, aby uzyskać klasyczny kształt verguna.
zanurz kawałki ciasta we wrzącym oleju i smaż je na złoty kolor.
gotowe verguny posyp cukrem pudrem, podawaj z dżemem, skondensowanym mlekiem lub świeżymi owocami.
słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g