Verguny na wodzie

chrust po ukraińsku! Przygotuj słodki deser z przyjemnością! Jeśli lubisz słodycze, ale nie lubisz spędzać dużo czasu na ich robieniu, verguny są tym, czego potrzebujesz. Chrupiące i złote wypieki na zewnątrz, a wewnątrz verguny są miękkie i aromatyczne. Goście są zawsze zachwyceni, a krewni proszą ich o częstsze gotowanie, zwłaszcza dzieci!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 31 % 23 g
węglowodany 59 % 44 g
412 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

w głębokiej misce ubij jajka z cukrem i solą, aż utworzy się biała piana. Następnie dodaj wodę i rum do jajek.

włóż mąkę do powstałej masy i zagnieść miękkie, jednorodne ciasto. Rozwałkuj go cienko i pokrój na odpowiednią liczbę porcji. Na paskach ciasta wykonaj małe nacięcie pośrodku i obróć krawędź ciasta przez to nacięcie, aby uzyskać klasyczny kształt verguna.

zanurz kawałki ciasta we wrzącym oleju i smaż je na złoty kolor.
gotowe verguny posyp cukrem pudrem, podawaj z dżemem, skondensowanym mlekiem lub świeżymi owocami.

słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy