Chipsy z mąki grochowej

frytki nie pochodzą ze sklepu ani z ziemniaków! Przygotowanie jest szybkie i proste! Takie chipsy są bardzo aromatyczne i mają orzechowy smak. Kto nie wie-nawet nie powiedzą, że są ze zwykłego groszku!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 48 % 29 g
węglowodany 40 % 24 g
381 kcal
IG: 42 / 0 / 58

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Przesiej oba rodzaje mąki do miski i wymieszaj.
2. Do mąki dodaj sól i suszoną bazylię. Wymieszać.
3. Stopniowo dodając wodę, zagniataj gęste, gęste ciasto. Woda może być potrzebna mniej lub więcej niż wskazana na liście składników. Pozostaw ciasto na 30 minut. Jeśli pomieszczenie jest suche, przykryj ciasto folią.
4. Po pół godzinie połóż ciasto na posypanej mąką powierzchni i zwiń w warstwę o grubości 1-3 mm.
5. Pokrój ciasto na diamentowe kwadraty.
6. Rozgrzej olej i smaż frytki partiami na oleju. Umieść gotowe chipsy na durszlaku lub serwetce, aby szklanka miała nadmiar oleju.
możesz dodać dowolne przyprawy do ciasta na takie frytki.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Mąka Grochowa - 298   kcal/100g

Podobne przepisy