Chipsy z mąki grochowej
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Przesiej oba rodzaje mąki do miski i wymieszaj.
2. Do mąki dodaj sól i suszoną bazylię. Wymieszać.
3. Stopniowo dodając wodę, zagniataj gęste, gęste ciasto. Woda może być potrzebna mniej lub więcej niż wskazana na liście składników. Pozostaw ciasto na 30 minut. Jeśli pomieszczenie jest suche, przykryj ciasto folią.
4. Po pół godzinie połóż ciasto na posypanej mąką powierzchni i zwiń w warstwę o grubości 1-3 mm.
5. Pokrój ciasto na diamentowe kwadraty.
6. Rozgrzej olej i smaż frytki partiami na oleju. Umieść gotowe chipsy na durszlaku lub serwetce, aby szklanka miała nadmiar oleju.
możesz dodać dowolne przyprawy do ciasta na takie frytki.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Mąka Grochowa - 298 kcal/100g