skład / składniki
metoda gotowania
1. Przenieś twaróg do miski, rozgnieć widelcem. Twaróg powinien być wystarczająco suchy.
2. Rozbij jajka na twaróg, włóż sól, starty ser. Wszystko wymieszaj.
3. Dodaj mąkę, ponownie wymieszaj.
4. Uformuj pączki, staraj się, aby były tego samego rozmiaru, połóż je na powierzchni roboczej. W sumie z takiej ilości ciasta powinno być około 20 sztuk.
5. Przygotuj panierkę:wlej semolinę, mąkę do miski, wymieszaj.
6. Panieruj pączki, tworząc równe i gęste kulki.
7. W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej.
8. Ostrożnie za pomocą łyżki zanurz pączki w gorącym oleju, gotuj je przez 6-8 minut. Ogień powinien być nieco mniejszy niż średnia. Pączki ładnie i apetycznie się zrumienią.
9. Ułóż gotowe pączki serowe na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar oleju.
podawaj pączki na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g