skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Margaryna nie musi być wcześniej topiona.
Krok 2:
Dodaj mąkę do głębokiej miski, dodaj sól, wymieszaj. Wlać wodę i szybko połączyć zawartość widelcem, aż utworzą się grudki ciasta.
Krok 3:
Margaryna doprowadzić do wrzenia. Następnie wlej cienki strumień do ciasta i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Posyp ciasto odrobiną mąki, uformuj w grudkę, włóż do torby i wyślij do lodówki na 2 godziny (co najmniej godzinę). !!Dzięki temu ciasto stanie się bardziej elastyczne i lekkie i nie przylgnie do rąk.
Krok 5:
Obierz cebulę, drobno posiekaj, połącz z mięsem mielonym.
Krok 6:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa.
Krok 7:
Dodaj warzywa do mięsa mielonego, sól, pieprz, dobrze wymieszaj
Krok 8:
Dodaj również trochę więcej niż pół szklanki wody do mięsa mielonego-ok. 120 ml. przykryj miskę mielonego mięsa talerzem i wstaw do lodówki, aż ciasto dotrze. !!Dodanie wody do mięsa mielonego sprawia, że jest bardziej soczyste, a także przyspiesza proces jego gotowania, dzięki czemu nie będziesz się zbytnio martwić, jeśli twój cheburek zbyt szybko się smaży)) (ale tylko pod warunkiem, że cheburek nie jest zamrożony! Mrożone chebureki potrzebują więcej czasu na gotowanie)
Krok 9:
Po 2 godzinach wyjmij mięso mielone i ciasto z lodówki. Ciasto rozwałkować kiełbasą i podzielić na 16 części. Uformuj z nich kulki.
Krok 10:
Z każdej kulki rozwałkuj cienkie ciasto-ok. 12-13 cm średnicy.
Krok 11:
Połóż nadzienie na połowie każdej tortilli, rozprowadzając je równomiernie na tej połowie.
Krok 12:
Przykryj mięso mielone drugą połówką i dobrze uformuj krawędzie, aby sok nie wyciekł. Ważne: na tym etapie konieczne jest wydalenie powietrza z cheburek przed całkowitym sklejeniem krawędzi, aby uniknąć jego pęknięcia podczas smażenia, ponieważ chebureki będą lekko napompowane podczas smażenia. !!Również na tym etapie najważniejsze jest, aby nie bać się używać mąki-pozwoli to uniknąć pęknięcia ciasta podczas rzeźbienia cheburek, a także pęknięcia go podczas smażenia))
Krok 13:
Również krawędzie chebureka można połączyć w ten sposób. Co jest jeszcze lepsze, ponieważ w porównaniu z poprzednią metodą krawędź cheburek po smażeniu nie jest tak sucha! I wygląda ciekawiej))
Krok 14:
Część cheburek można odłożyć na tacy posypanej mąką i zamrozić (cóż, na wypadek, gdyby rodzina nie była duża)), w przeciwnym razie możesz nawet nie próbować zamrażać, ponieważ chebureki są natychmiast usuwane!! I nawet jeśli zostanie kilka do następnego dnia, to nawet po leżeniu gotowym przez całą noc na stole pozostaną takie same miękkie i soczyste!! - pozostaje tylko trochę podgrzać))
Krok 15:
Smażyć chebureki w dużej ilości rozgrzanego do czerwoności oleju roślinnego z obu stron, na ogniu nieco mniejszym niż średnia, na złoty kolor.
Krok 16:
Ostrożnie wyjmij gotowe czebureki z patelni i aby usunąć z nich nadmiar tłuszczu, możesz umieścić je na krótko na talerzu z ręcznikami papierowymi.
Krok 17:
Gotowe chebureki trochę ostygną i możesz zacząć jeść!) Mmmm.. Mniam mniam.. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g