chebureki chrupiące bez wysiłku

chrupiące i soczyste chebureki, które nie pozostawiają cię obojętnym! Zgodnie z tym przepisem chebureki są przygotowywane bardzo łatwo, praktycznie bez brudzenia rąk! Do momentu rozwałkowania ciasto ugniata się widelcem!)) Chebureki są chrupiące na zewnątrz i bardzo soczyste w środku! A podczas smażenia natychmiast po uformowaniu (przed zamrożeniem) - gotują się bardzo szybko! Z tej ilości składników uzyskuje się 16 szt.
Aliska fireAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 47 % 22 g
węglowodany 34 % 16 g
300 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Margaryna nie musi być wcześniej topiona.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj mąkę do głębokiej miski, dodaj sól, wymieszaj. Wlać wodę i szybko połączyć zawartość widelcem, aż utworzą się grudki ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Margaryna doprowadzić do wrzenia. Następnie wlej cienki strumień do ciasta i dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp ciasto odrobiną mąki, uformuj w grudkę, włóż do torby i wyślij do lodówki na 2 godziny (co najmniej godzinę). !!Dzięki temu ciasto stanie się bardziej elastyczne i lekkie i nie przylgnie do rąk.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę, drobno posiekaj, połącz z mięsem mielonym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj warzywa do mięsa mielonego, sól, pieprz, dobrze wymieszaj

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj również trochę więcej niż pół szklanki wody do mięsa mielonego-ok. 120 ml. przykryj miskę mielonego mięsa talerzem i wstaw do lodówki, aż ciasto dotrze. !!Dodanie wody do mięsa mielonego sprawia, że jest bardziej soczyste, a także przyspiesza proces jego gotowania, dzięki czemu nie będziesz się zbytnio martwić, jeśli twój cheburek zbyt szybko się smaży)) (ale tylko pod warunkiem, że cheburek nie jest zamrożony! Mrożone chebureki potrzebują więcej czasu na gotowanie)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 2 godzinach wyjmij mięso mielone i ciasto z lodówki. Ciasto rozwałkować kiełbasą i podzielić na 16 części. Uformuj z nich kulki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Z każdej kulki rozwałkuj cienkie ciasto-ok. 12-13 cm średnicy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż nadzienie na połowie każdej tortilli, rozprowadzając je równomiernie na tej połowie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj mięso mielone drugą połówką i dobrze uformuj krawędzie, aby sok nie wyciekł. Ważne: na tym etapie konieczne jest wydalenie powietrza z cheburek przed całkowitym sklejeniem krawędzi, aby uniknąć jego pęknięcia podczas smażenia, ponieważ chebureki będą lekko napompowane podczas smażenia. !!Również na tym etapie najważniejsze jest, aby nie bać się używać mąki-pozwoli to uniknąć pęknięcia ciasta podczas rzeźbienia cheburek, a także pęknięcia go podczas smażenia))

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Również krawędzie chebureka można połączyć w ten sposób. Co jest jeszcze lepsze, ponieważ w porównaniu z poprzednią metodą krawędź cheburek po smażeniu nie jest tak sucha! I wygląda ciekawiej))

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Część cheburek można odłożyć na tacy posypanej mąką i zamrozić (cóż, na wypadek, gdyby rodzina nie była duża)), w przeciwnym razie możesz nawet nie próbować zamrażać, ponieważ chebureki są natychmiast usuwane!! I nawet jeśli zostanie kilka do następnego dnia, to nawet po leżeniu gotowym przez całą noc na stole pozostaną takie same miękkie i soczyste!! - pozostaje tylko trochę podgrzać))

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smażyć chebureki w dużej ilości rozgrzanego do czerwoności oleju roślinnego z obu stron, na ogniu nieco mniejszym niż średnia, na złoty kolor.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ostrożnie wyjmij gotowe czebureki z patelni i aby usunąć z nich nadmiar tłuszczu, możesz umieścić je na krótko na talerzu z ręcznikami papierowymi.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotowe chebureki trochę ostygną i możesz zacząć jeść!) Mmmm.. Mniam mniam.. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy