kurczak w cieście na piwie
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój kurczaka na małe kawałki, dopraw solą i przyprawami
Krok 2:
Przygotuj ciasto: wymieszaj piwo, jajka, mąkę i drożdże i pozostaw na 20-30 minut w ciepłym miejscu. Zanurz kawałki kurczaka w gotowym cieście i usmaż w głębokim tłuszczu.
Krok 3:
Smażyć z każdej strony przez 5-10 min. (w zależności od wielkości kawałków). Aby zrozumieć stopień smażenia, Pozwól na pierwszy smażony kawałek i sprawdź, czy w pobliżu kości jest krew , jeśli nie, to wystarczy czas na pieczenie.
Krok 4:
Połóż gotowe kawałki na serwetce, aby osuszyć nadmiar tłuszczu.
Krok 5:
Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g