skład / składniki
metoda gotowania
filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o wymiarach 2 cm na 8 cm, są to oryginalne rozmiary.
wbij jajko do miski i wlej mleko. Ubij mikserem. W procesie ubijania stopniowo wprowadzamy mąkę. Najpierw pół szklanki. Dodaj sól i paprykę. Marynata powinna wyglądać jak śmietana. W razie potrzeby rozcieńczyć mąką lub mlekiem. W powstałym sosie układamy kawałki kurczaka do marynowania.
wlej wszystkie składniki panierki do plastikowej torby. Dobrze ściśnij szyjkę worka ręką i potrząśnij, aby wszystko dobrze się wymieszało. Wszystko, panierka jest gotowa.
umieść głęboką patelnię na kuchence i wlej olej do smażenia. Dobrze go rozgrzej. Wrzuć marynowanego kurczaka (6-7 sztuk)do torby z mieszanką panierki i potrząśnij. Mięso powinno być całkowicie pokryte panierką. Smażyć głęboko ze wszystkich stron, aż będą chrupiące. Wykonujemy te procedury, aż skończą się kawałki kurczaka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Przyprawa Maggi - 59 kcal/100g