Waraka po chiwińsku

piękne, smaczne , satysfakcjonujące - po prostu brokat). Khiwin Varaka to para cheburek z jagnięciną, w której oprócz zieleni jest dużo posiekanych pomidorów, których kwaskowatość nieco równoważy zawartość tłuszczu w cheburek i czyni je jeszcze smaczniejszymi.
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 9 g
tłuszcze 14 % 6 g
węglowodany 64 % 27 g
195 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zrób ciasto: rozcieńczyć mleko wodą, wymieszać i posolić, wlać olej roślinny. Wlej mąkę do osobnego kubka i zrób wgłębienie, rozbij tam jajko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej mieszaninę mleka i wody i mieszaj, aż będzie gładka. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej olej w kotle, włóż mieloną jagnięcinę, lekko usmaż.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cebulę i wszystkie przyprawy, smaż do miękkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj kolendrę i pomidory. Wymieszaj w osobnej misce razem ze smażonym mięsem mielonym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przytnij równe koła na talerzu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż nadzienie na cieście.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Uformuj cheburek i ściśnij krawędzie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smażyć chebureki w głębokim tłuszczu lub na dużej patelni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Waraka po hiwińsku jest gotowa!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Finita!Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal / 100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal / 100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy