Waraka po hiwińsku
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Zrób ciasto: rozcieńczyć mleko wodą, wymieszać i posolić, wlać olej roślinny. Wlej mąkę do osobnego kubka i zrób wgłębienie, rozbij tam jajko.
Krok 3:
Następnie wlej mieszaninę mleka i wody i mieszaj, aż będzie gładka. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Krok 4:
Drobno posiekaj cebulę.
Krok 5:
Rozgrzej olej w kotle, włóż mieloną jagnięcinę, lekko usmaż.
Krok 6:
Dodaj cebulę i wszystkie przyprawy, smaż do miękkości.
Krok 7:
Posiekaj kolendrę i pomidory. Wymieszaj w osobnej misce razem ze smażonym mięsem mielonym.
Krok 8:
Rozwałkuj ciasto.
Krok 9:
Przytnij równe koła na talerzu.
Krok 10:
Rozłóż nadzienie na cieście.
Krok 11:
Uformuj cheburek i ściśnij krawędzie.
Krok 12:
Smażyć chebureki w głębokim tłuszczu lub na dużej patelni.
Krok 13:
Waraka po hiwińsku jest gotowa!
Krok 14:
Finita!Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal / 100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal / 100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g