Sałatka z frytkami i indykiem

ciekawa sałatka z chrupiącymi składnikami. Sałatka z frytkami i filetami z indyka okazuje się bardzo satysfakcjonująca i smaczna. Sałatka jest idealna na świąteczny stół. Ważne jest, aby pamiętać, aby frytki były chrupiące, należy je dodać do sałatki tuż przed podaniem.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 29 % 7 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty niezbędne do przygotowania sałatki. Dokładnie umyj warzywa i zioła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj filety z indyka z dodanie 0,5 łyżeczki soli do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki w małe paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zacznijmy robić frytki. Jeśli nie ma specjalnej frytkownicy, smaż ziemniaki na patelni na oleju słonecznikowym z dodatkiem soli. Smażyć w małych partiach, aby ziemniaki leżały w jednej warstwie. Mam 3 partie. Smażyć ziemniaki do pożądanego koloru. Uwielbiam, aby frytki były dobrze opiekane i chrupiące.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż gotowe ziemniaki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju słonecznikowego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugotowany filet z indyka pokrój na kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój ogórek w paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jajka ugotuj i zetrzyj żółtko i białko osobno.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj zieloną cebulę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drobno posiekaj koperek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj frytki, ogórek, połowę białka i żółtka, filet z indyka, koperek i majonez.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj sałatkę liśćmi sałaty, posyp żółtkiem, białkiem i zieloną cebulą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy