skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty niezbędne do przygotowania sałatki. Dokładnie umyj warzywa i zioła.
Krok 2:
Gotuj filety z indyka z dodanie 0,5 łyżeczki soli do miękkości.
Krok 3:
Pokrój ziemniaki w małe paski.
Krok 4:
Zacznijmy robić frytki. Jeśli nie ma specjalnej frytkownicy, smaż ziemniaki na patelni na oleju słonecznikowym z dodatkiem soli. Smażyć w małych partiach, aby ziemniaki leżały w jednej warstwie. Mam 3 partie. Smażyć ziemniaki do pożądanego koloru. Uwielbiam, aby frytki były dobrze opiekane i chrupiące.
Krok 5:
Połóż gotowe ziemniaki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju słonecznikowego.
Krok 6:
Ugotowany filet z indyka pokrój na kawałki.
Krok 7:
Pokrój ogórek w paski.
Krok 8:
Jajka ugotuj i zetrzyj żółtko i białko osobno.
Krok 9:
Posiekaj zieloną cebulę.
Krok 10:
Drobno posiekaj koperek.
Krok 11:
Wymieszaj frytki, ogórek, połowę białka i żółtka, filet z indyka, koperek i majonez.
Krok 12:
Udekoruj sałatkę liśćmi sałaty, posyp żółtkiem, białkiem i zieloną cebulą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g