Baursaki na wodzie bez kefiru

Narodowe kazachskie danie z mąki pszennej na herbatę z mlekiem! W naszym regionie (jestem z Kazachstanu) baursaki to danie narodowe. Zwyczajowo ugniata się ciasto w mleku, ale raz spróbowałem na majonezie(przyjechali goście))). Wiesz, byłam zadowolona: na czas podałam do stołu, a co najważniejsze! - bardzo smaczne !!! Cały proces trwał około godziny.
JoannaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 37 % 25 g
węglowodany 54 % 36 g
386 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

zagnieść ciasto bez pary: wlać ciepłą wodę do miski, dodać cukier, sól i drożdże. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Następnie dodaj majonez i ponownie wymieszaj.
przesiej mąkę i zagniataj gęste, miękkie ciasto. Przykryj miskę ciasta czystym ręcznikiem lub dokręć folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na pół godziny do wyrośnięcia.

po pół godzinie, gdy ciasto już wystarczająco wyrosło, ugniatamy je, przenosimy na posypany mąką stół i zwijamy w warstwę o grubości pół centymetra. Pokrój w dowolny kształt na romby i kwadraty.

następnie zaczynamy smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy