skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zagnieść ciasto bez pary: wlać ciepłą wodę do miski, dodać cukier, sól i drożdże. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Następnie dodaj majonez i ponownie wymieszaj.
przesiej mąkę i zagniataj gęste, miękkie ciasto. Przykryj miskę ciasta czystym ręcznikiem lub dokręć folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na pół godziny do wyrośnięcia.
po pół godzinie, gdy ciasto już wystarczająco wyrosło, ugniatamy je, przenosimy na posypany mąką stół i zwijamy w warstwę o grubości pół centymetra. Pokrój w dowolny kształt na romby i kwadraty.
następnie zaczynamy smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g