skład / składniki
metoda gotowania
kuchnia tajska ma swoje charakterystyczne cechy, które odróżniają ją od innych kuchni azjatyckich. Na przykład tajskie jedzenie to głównie bogactwo kontrastów smakowych. Krewetki w cieście z sosem tajskim nie są wyjątkiem. Tutaj łączy się słodycz sosu ze smakiem owoców morza. Proces przygotowania tej egzotycznej przekąski jest bardzo łatwy do wykonania.
arkusze ciasta francuskiego tryb na kwadraty. Krewetki rozmrażamy i obieramy, pozostawiając ogony. Obrane krewetki zawijamy w ciasto i gotujemy w głębokim tłuszczu (we wrzącym oleju). Wskazane jest pozbycie się smażonych krewetek z nadmiaru tłuszczu poprzez zanurzenie w papierowych serwetkach. Aby przygotować sos, wymieszaj sos sojowy, cukier i wodę na patelni. Kładziemy go na włączonym piecu i doprowadzamy do gęstości, nie zapominając o mieszaniu. SOS podajemy na stole w małych rozetach, jednocześnie z chrupiącymi krewetkami ułożonymi na talerzu.
do gotowania krewetki można również owijać spiralnie cienko pokrojonymi paskami ciasta. W ten sposób uzyskuje się ciekawsze danie kulinarne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g