krewetki w cieście z sosem tajskim

bardzo proste i zdrowe, a także niesamowicie smaczne!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 15 g
tłuszcze 25 % 8 g
węglowodany 28 % 9 g
146 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

kuchnia tajska ma swoje charakterystyczne cechy, które odróżniają ją od innych kuchni azjatyckich. Na przykład tajskie jedzenie to głównie bogactwo kontrastów smakowych. Krewetki w cieście z sosem tajskim nie są wyjątkiem. Tutaj łączy się słodycz sosu ze smakiem owoców morza. Proces przygotowania tej egzotycznej przekąski jest bardzo łatwy do wykonania.
arkusze ciasta francuskiego tryb na kwadraty. Krewetki rozmrażamy i obieramy, pozostawiając ogony. Obrane krewetki zawijamy w ciasto i gotujemy w głębokim tłuszczu (we wrzącym oleju). Wskazane jest pozbycie się smażonych krewetek z nadmiaru tłuszczu poprzez zanurzenie w papierowych serwetkach. Aby przygotować sos, wymieszaj sos sojowy, cukier i wodę na patelni. Kładziemy go na włączonym piecu i doprowadzamy do gęstości, nie zapominając o mieszaniu. SOS podajemy na stole w małych rozetach, jednocześnie z chrupiącymi krewetkami ułożonymi na talerzu.
do gotowania krewetki można również owijać spiralnie cienko pokrojonymi paskami ciasta. W ten sposób uzyskuje się ciekawsze danie kulinarne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy