Borsoki twarożek

ciasto twarogowe o delikatnym, delikatnym smaku. W młodości lubiłem turystykę górską, a jedna z moich pierwszych wędrówek była w górach Kirgistanu. Bardzo pamiętam życzliwość i doskonałą gościnność ludzi mieszkających z dala od dużych miast. Im dalej od cywilizacji, tym bardziej przyjaźni byli dla nas miejscowi. I za każdym razem wzywano nas do spróbowania herbaty z różnymi smakołykami. Nie pamiętam wszystkich nazw potraw, którymi byliśmy traktowani, ale jedno dobrze zapamiętałem. To były boorsocks. Dopiero potem, przychodząc z wędrówki, przeczytałem, że jest to tradycyjne danie kuchni Kirgiskiej. Wcześniej miał charakter rytualnego jedzenia, ale w naszych czasach jest częściej przygotowywany jako przysmak. Istnieje wiele opcji przygotowania tego przysmaku. Różnica w tym przepisie kulinarnym polega na tym, że zawiera twarożek.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 11 g
tłuszcze 47 % 24 g
węglowodany 31 % 16 g
321 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

twaróg należy przetrzeć przez sito, następnie dodać jajka, cukier i łyżki 6-7 mąki. Dobrze ugniataj i ściskając małe kawałki, zwiń kulki (możesz w zasadzie nadać dowolny kształt). Kulki zwijamy w pozostałą mąkę i smażymy we wrzącym oleju na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową, rozprowadzamy na serwetce, aby nadmiar oleju spłynął. Rozłóż gotowe borsoki w naczyniu i posyp cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy