słodkie pączki jabłkowe

delikatne i przewiewne pączki z upałem z upałem do stołu! Niesamowite pączki o smaku jabłkowym. Gotują się prosto, szybko smażą. Mogą służyć jako dobry deser na kolejną rodzinną herbatę. Okazuje się, że dużo - wystarczy dla wszystkich!
Maria BeckAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 22 % 9 g
węglowodany 68 % 28 g
205 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy produkty zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do tego przepisu lepiej jest wziąć kwaśne i soczyste jabłka. Mam zielone-pasowały idealnie. Umyj jabłka, obierz je, podziel na cztery części i usuń rdzeń.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj przygotowane jabłka na grubej tarce. Możesz je natrzeć tuż przed wrzuceniem do ciasta, aby nie ściemniały, ale możesz lekko posypać je sokiem z cytryny i wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski, zrób zagłębienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko do rondla, włóż do pieca i podgrzej. Wyjmujemy mleko z pieca i dodajemy wodę, otrzymujemy ciepłą mieszaninę wody i mleka, dodajemy jajko, szczyptę soli. Przerwij wszystko dobrze trzepaczką, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej powstałą płynną mieszaninę do przygotowanej studzienki w masie mącznej, ciągle mieszając. Wysyłamy tam starte jabłka i ponownie dobrze mieszamy. Powinno być ciasto o średniej gęstości. Przykryj wilgotną szmatką lub pokrywką i pozostaw na godzinę na odpoczynek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po wyznaczonym czasie kładziemy patelnię na kuchence na dużym ogniu, podgrzewamy rafinowany olej roślinny, gdy tylko się zagotuje, zmniejszamy ogień do średniego. Rozłóż gotowe ciasto na patelni drewnianą łyżką, małymi porcjami i smaż, aż będzie rumiane i całkowicie ugotowane ze wszystkich stron. Wyjmij łyżką cedzakową lub specjalnym żelaznym sitkiem. Używamy całego ciasta. Gotowe pączki posyp cukrem pudrem, aby poprawić smak.

te słodkie pączki jabłkowe przypadną do gustu nie tylko dzieciom, ale także dorosłym. Są bardzo miękkie, słodkie i przewiewne. Ten przepis kulinarny z kuchni węgierskiej zawsze zachwyca moich gości i dzieci. A wszystkie kobiety, które próbują tego jedzenia, z pewnością proszą mnie o przepis na swoją kulinarną skarbonkę. Spróbuj i mam nadzieję, że spodoba ci się danie i będziesz je okresowo gotować. Smakuje lepiej na gorąco, jak wszystkie wypieki. Smacznego dla Ciebie i Twojej rodziny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal / 100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal / 100g

Podobne przepisy