pączki z twarogu w 10 minut

pyszne, bujne, bardzo apetyczne pączki. Świetny dodatek do herbaty. Pieczenie pączków wraz z gotowaniem ciasta zajmuje pół godziny. Miękkie i bardzo puszyste pączki twarogowe to świetne jedzenie dla Ciebie i Twoich bliskich! Przepis kulinarny na te pączki z twarogu jest bardzo prosty i nie będzie wymagał od ciebie dużo czasu, ale zapewnimy mnóstwo przyjemności wszystkim zjadaczom))
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 50 % 29 g
węglowodany 34 % 20 g
377 kcal
IG: 5 / 5 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

Zacznijmy więc robić pączki z twarogu. Twaróg do pączków z gaszoną sodą i skrobią rozcieńczoną kwaśną śmietaną. Oczywiście zamiast sody i skrobi można użyć proszku do pieczenia. Zasadniczo go nie używam, ponieważ wolę używać tylko naturalnych produktów do przygotowywania posiłków dla moich bliskich. Do twarogu dodaj cukier, sól, jajko (lub jajka) i wanilinę. Następnie dodajemy semolinę i mąkę, mieszamy i zwijamy małe kulki - nasze przyszłe małe pączki :)
panierujemy w mące i zanurzamy we wrzącym oleju.
czekamy, aż pączki się zrumienią, wyjmujemy je łyżką cedzakową i pozwalamy, aby nadmiar oleju spłynął. Posyp nasze pączki twarogowe dla urody cukrem pudrem i ciesz się mewą! Smacznego!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy