soczyste bułki z cukinii z szynką w głębokim tłuszczu

dzisiaj przygotowujemy głęboko smażone bułki z cukinii. To delikatne, soczyste, sycące danie z serem i szynką. Takie bułki mogą stać się nie tylko wspaniałym codziennym daniem, ale także wspaniałą przekąską na świątecznym stole. Gotuj i ciesz się!)
Olga Just FoodAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 61 % 28 g
węglowodany 17 % 8 g
316 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zacznijmy od cukinii. U mnie z 2 cukinii o wadze około 500 g każdy uzyskuje się około 25 rolek. Cukinię kroimy w plastry o grubości około 3-4 mm. nie trzeba go mocno cienko ciąć, ponieważ podczas smażenia cukinia "zgubi się": nie poczujesz tego. Nie musisz go solić, ponieważ zarówno szynka, jak i ser są dość słone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na 2 cukinie potrzebujemy około 600 g szynki. Możesz kupić gotowe cięcie. Możesz też zaoszczędzić pieniądze i samodzielnie pokroić szynkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ponadto do bułek potrzebujemy około 400 g dowolnego ulubionego twardego sera. Możesz kupić gotowe kawałki lub sam pokroić ser.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz możesz zwijać bułki. Szynkę i ser układamy na cukinii, pozostawiając 4-5 cm na końcu kawałka wolnego i ciasno zwijamy rolkę. Możesz naprawić rolkę za pomocą szaszłyków lub zwykłych wykałaczek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowanie panierki. W osobnej misce lekko ubij 4 średnie jajka. Dodaj 1/2 łyżeczki. bez szkiełka soli, 50 ml mleka i dowolnej ulubionej przyprawy. Wszystko mieszamy. Ponadto potrzebujemy 250-300 g bułki tartej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Najpierw zanurz bułki w mieszance jajeczno-mlecznej, a następnie obficie panieruj je w bułce tartej. Zanim zaczniesz panierować bułki, podgrzej olej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ilość oleju zależy od wielkości i głębokości naczyń. Pamiętaj, że podczas smażenia bułki powinny być prawie całkowicie pokryte olejem. Okresowo obracając, przygotowujemy bułki nie dłużej niż 3 minuty. Oczywiście można je gotować dłużej, ale w tym przypadku nie będzie to "słyszalne" cukinia. Połóż gotowe bułki na serwetce i pozwól, aby nadmiar oleju spłynął.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zgodnie z obietnicą bułki są bardzo soczyste, delikatne i apetyczne. Są dobre zarówno na gorąco, jak i na zimno. Smacznego!

kilka słów na rzecz smażenia bułek w głębokim tłuszczu. Po pierwsze, proces gotowania tworzy chrupiącą skórkę, która uszczelnia soki w środku, a bułki pozostają bardzo soczyste. Po drugie, Frytkownica jest szybką metodą gotowania, więc pozwala zachować wiele przydatnych rzeczy z tego, co zawiera bułki. Po trzecie, potrawy odpowiednio smażone w głębokim tłuszczu są prawie zawsze bardzo smaczne!)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy