smażone pączki na mleku i maśle

moje próby robienia pączków w lukrze. Bardzo prosty i szybki przepis na robienie pączków! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w jednej misce, zastąpić ciasto, pokroić pączki i usmażyć!
Just_cook_itAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 70 % 42 g
283 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 16 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Znalazłem bardzo prosty przepis!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po prostu mieszaj, aż będzie gładka, to wszystko

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugniataj powstałe ciasto przez 10 minut i pozostaw w pojemniku pod folią na około godzinę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj na arkusz o grubości 1 centymetra i wytnij pączki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Właśnie wziąłem szklankę i kieliszek)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Olej nie powinien się gotować! nie więcej niż 165 stopni Wlej olej, aby przykryć około połowy pączków i podgrzej na małym ogniu

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe pączki mają złoty kolor i biały pasek pośrodku, jeśli go nie ma, zmniejsz Gaz (zbyt wysoka temperatura). Gdy pączki ostygną, można je przykryć lukrem

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do glazury zmieszałem cukier puder z mlekiem, na 100 g nie więcej niż 20 ml mleka, a nawet mniej. Jeśli lukier okaże się płynny, to pączki po prostu nasączą się cukrem, a kolor nie zadziała (Spoiler: u mnie tak się stało, lukier musiał być rozprowadzany kilka razy, a z powodu barwników stał się czarny)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Część glazury zmieszałem z barwnikami spożywczymi, dodałem glazurę do spodka i cienkim strumieniem dodałem mieszaninę barwników

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pączek, jesteś tylko przestrzenią)) Niestety glazura wsiąkła i kolor się zmienił

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z ostatnim pączkiem poprawnie obliczyłem proporcje lukru i wymieszałem go z różowym barwnikiem, posypałem posypką do ciasta. Pączki okazały się gęstsze niż pączki sklepowe, ale znacznie delikatniejsze. Smacznego!) Zobacz pełny przepis na moim kanale Youtube

pączek lub pączek-okrągły lub w kształcie pierścienia, smażony w głębokim tłuszczu produkt piekarniczy, z nadzieniem lub bez

pączek w wąskim znaczeniu to pączek bez nadzienia z dziurą pośrodku. Otwór ma na celu naciągnięcie pączka wyjętego z gorącego oleju na pręt, z którego następnie produkt umieszcza się w torbie lub na talerzu dla klienta.

kiedyś myślałem, że przygotowanie takiego deseru jak pączki powinno zająć bardzo dużo czasu, wszystko okazało się łatwe i proste. Pączki są znacznie smaczniejsze niż w sklepie i bardzo satysfakcjonujące, chociaż nie są przechowywane przez długi czas, są dobrze zjadane bardzo szybko)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy