chrust z ciasta na mleku i wódce

Proste, piękne i bardzo smaczne!! Znalazłem te formy, przypomniałem sobie stary dobry przepis od mojej babci. Postanowiłem spróbować sam ugotować, a oto co się stało))) chrust okazuje się cienki, chrupiący, bardzo smaczny i niezauważalnie znikający z talerza)))))) wódkę można zastąpić koniakiem, to na specjalne chrupnięcie i aby olej nie wchłaniał się w chrust.Po podgrzaniu alkohol odparowuje. Spróbuj, nie pożałujesz!! Smacznego!!
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 76 % 47 g
węglowodany 19 % 12 g
498 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania chrustu potrzebne są takie formy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

lekko ubij jajka, ale nie do piany, dodaj cukier, sól, wlej wódkę i dobrze wymieszaj. Wymieszaj wodę z mlekiem i wlej do jajek, dodaj mąkę i dokładnie ugniataj mikserem, nie powinno pozostać grudek.

wlej olej na głęboką patelnię i podgrzej na dużym ogniu prawie do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Zanurz foremkę w oleju, aby dobrze się rozgrzała, na około 3 minuty, a następnie zanurz ją w cieście na kilka sekund,aż do środka foremki, aby przykleiła się do formy.Jeśli forma jest całkowicie zanurzona w cieście, chrust nie zostanie usunięty i ponownie zanurzony w oleju.

po kilku sekundach chrust zostanie usunięty, usmaż go na złoty kolor i wyjmij z oleju na ręczniku papierowym, aby wchłonął resztki oleju.Podczas smażenia chrustu trzymamy formę w oleju, aby się rozgrzała.)) Włóż schłodzony chrust do szerokiego naczynia i posyp cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy