skład / składniki
gotowanie krok po kroku
lekko ubij jajka, ale nie do piany, dodaj cukier, sól, wlej wódkę i dobrze wymieszaj. Wymieszaj wodę z mlekiem i wlej do jajek, dodaj mąkę i dokładnie ugniataj mikserem, nie powinno pozostać grudek.
wlej olej na głęboką patelnię i podgrzej na dużym ogniu prawie do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Zanurz foremkę w oleju, aby dobrze się rozgrzała, na około 3 minuty, a następnie zanurz ją w cieście na kilka sekund,aż do środka foremki, aby przykleiła się do formy.Jeśli forma jest całkowicie zanurzona w cieście, chrust nie zostanie usunięty i ponownie zanurzony w oleju.
po kilku sekundach chrust zostanie usunięty, usmaż go na złoty kolor i wyjmij z oleju na ręczniku papierowym, aby wchłonął resztki oleju.Podczas smażenia chrustu trzymamy formę w oleju, aby się rozgrzała.)) Włóż schłodzony chrust do szerokiego naczynia i posyp cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g