skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój każde skrzydło na trzy części wzdłuż stawów. Odłóż końcówkę na bok - nie będzie potrzebna. Wytnij pozostałe dwie części. W środkowej części znajdują się dwie kości: jedna grubsza, druga cieńsza. Odetnij z jednej strony staw łączący dwie kości. Odsłoń kość, naciskając miąższ. Usuń małą kość. Przesuń miazgę w kierunku stawu, odwróć ją na lewą stronę. Mięso będzie na zewnątrz, a skóra będzie w środku.
Krok 2:
W części barkowej skrzydła odetnij staw, do którego wcześniej przymocowano środkową część skrzydła. Przesuń miąższ, odsłoń kość, aby mięso było na zewnątrz, a skóra w środku. Z jednego skrzydła uzyskuje się dwie kości z mięsem.
Krok 3:
Marynuj skrzydła przez 20 minut. Do marynaty wymieszaj sok z połowy cytryny, cukier, pieprz, sól.
Krok 4:
Panieruj skrzydełka w skrobi 2 razy. Następnie możesz ugotować takie skrzydełka według własnych upodobań: w głębokim tłuszczu do piwa, smażyć na oleju do dekoracji, piec w piekarniku lub na grillu, gotować na parze, gotować na bardziej dietetyczną wersję takiego dania.
Krok 5:
Skrzydełka można podawać z ulubionym sosem. Możesz przygotować świąteczny dodatek z ziemniaków. Jedzenie skrzydeł bez cięcia nie jest zbyt wygodne: solidne kości. A ta metoda cięcia skrzydeł umożliwia takie przedsięwzięcie. Smacznego! Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g