skład / składniki
metoda gotowania
1. Ubij jajka z cukrem, solą i kwaśną śmietaną. Ostatni składnik doda delikatności ciastu.
2. Teraz dodaj koniak do powstałej mieszanki. Jeśli nie ma koniaku, możesz dodać dowolny alkohol: wino, wódkę, Rum.
3. Partiami dodaj mąkę, wyrabiając gładkie ciasto. Ugniataj, aż przestanie przyklejać się do rąk, po czym pozwól ciastu odpocząć przez około 15 minut.
4. Powstałe ciasto rozwałkować na cienką warstwę i pokroić na prostokątne kawałki. Lepiej, jeśli są mniej więcej tego samego rozmiaru. Na środku każdego z nich wykonaj nacięcie wzdłużne i przekręć przez nie ciasto, nadając vergunom tradycyjnie przyjęty kształt.
5. Powstałe półfabrykaty smażyć w głębokim tłuszczu, aż będą apetyczne.
podawaj verguny na gorąco lub schłodzone.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g