Arancini z prosciutto

bardzo smaczne i szczególnie lubiane przez dzieci! Na każdym świątecznym stole wyglądają korzystnie, są spożywane przede wszystkim, dzieci uwielbiają jeść i gotować. Przetłumaczone z włoskiego-pomarańcze.
Oksana isellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 7 g
tłuszcze 64 % 56 g
węglowodany 28 % 25 g
602 kcal
IG: 0 / 83 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ryż lepiej jest używać okrągłego gruboziarnistego. ryż myje się i wlewa zimną wodą. Sól i jak woda się zagotuje, wlej szafran, jeśli nie ma szafranu, możesz zastąpić kurkumę. najważniejsze, żeby nie strawić ryżu, musi być al dente.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż nie powinien być kruchy. gdy ryż jest gotowy, należy go szybko schłodzić, w tym celu należy go wrzucić do największej blachy do pieczenia lub po prostu na stół i obrócić szpatułką, ale nie przeszkadzać, aby ryż się nie rozpadł.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ryż ostygnie, dodaj drobno starty parmezan i wymieszaj, spróbuj, a jeśli to konieczne, dodaj sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mozzarelę lub inny ser kroję w kostkę, szynkę lub prosciutto kroję w cienkie plasterki lub małą kostkę (opcjonalnie, nie ma znaczenia).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Trzy łyżki mąki wlać 0.5 l gorącej wody i wymieszać. jest to konieczne, aby Arancini podczas smażenia stał się chrupiący na zewnątrz, a olej nie był nasycony wewnątrz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz możesz wezwać dzieci na pomoc, zaczynamy tworzyć Arancini. mokrymi rękami robimy kulkę z ryżu, a następnie wciskamy palce w zagłębienie, wkładamy kawałek sera i prosciutto

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I uformuj piłkę mniej więcej wielkości dłoni. Po zanurzeniu w wodzie z mąką, a następnie w bułce tartej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mam 25-27 kulek z 1 kg ryżu. Zasadniczo zamrażam połowę aranchin. można to również zrobić z mięsnym Sugo bolneuse. do Sugo dodaje się mrożony zielony groszek i gotuje, po czym do kulki z ryżem wkłada się trochę Sugo i kawałek mozzareli, a następnie wszystko się powtarza.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mam frytkownicę na 2 litry. oleju, jeśli smażysz w kotle, użyj tyle oleju, aby orancini były całkowicie pokryte olejem. Lepiej jest używać rafinowanych olejów (słonecznika, kukurydzy lub orzeszków ziemnych), jeśli zmieszasz różne rodzaje olejów, będą bardzo dymić, ponieważ temperatury spalania są różne (nie używaj oliwy z oliwek do głębokiego smażenia,temperatura spalania jest niska).Arancini smażyć na złoty kolor.aby produkty były chrupiące, smaż w małych porcjach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy