skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ryż lepiej jest używać okrągłego gruboziarnistego. ryż myje się i wlewa zimną wodą. Sól i jak woda się zagotuje, wlej szafran, jeśli nie ma szafranu, możesz zastąpić kurkumę. najważniejsze, żeby nie strawić ryżu, musi być al dente.
Krok 2:
Ryż nie powinien być kruchy. gdy ryż jest gotowy, należy go szybko schłodzić, w tym celu należy go wrzucić do największej blachy do pieczenia lub po prostu na stół i obrócić szpatułką, ale nie przeszkadzać, aby ryż się nie rozpadł.
Krok 3:
Gdy ryż ostygnie, dodaj drobno starty parmezan i wymieszaj, spróbuj, a jeśli to konieczne, dodaj sól.
Krok 4:
Mozzarelę lub inny ser kroję w kostkę, szynkę lub prosciutto kroję w cienkie plasterki lub małą kostkę (opcjonalnie, nie ma znaczenia).
Krok 5:
Trzy łyżki mąki wlać 0.5 l gorącej wody i wymieszać. jest to konieczne, aby Arancini podczas smażenia stał się chrupiący na zewnątrz, a olej nie był nasycony wewnątrz.
Krok 6:
Teraz możesz wezwać dzieci na pomoc, zaczynamy tworzyć Arancini. mokrymi rękami robimy kulkę z ryżu, a następnie wciskamy palce w zagłębienie, wkładamy kawałek sera i prosciutto
Krok 7:
I uformuj piłkę mniej więcej wielkości dłoni. Po zanurzeniu w wodzie z mąką, a następnie w bułce tartej.
Krok 8:
Mam 25-27 kulek z 1 kg ryżu. Zasadniczo zamrażam połowę aranchin. można to również zrobić z mięsnym Sugo bolneuse. do Sugo dodaje się mrożony zielony groszek i gotuje, po czym do kulki z ryżem wkłada się trochę Sugo i kawałek mozzareli, a następnie wszystko się powtarza.
Krok 9:
Mam frytkownicę na 2 litry. oleju, jeśli smażysz w kotle, użyj tyle oleju, aby orancini były całkowicie pokryte olejem. Lepiej jest używać rafinowanych olejów (słonecznika, kukurydzy lub orzeszków ziemnych), jeśli zmieszasz różne rodzaje olejów, będą bardzo dymić, ponieważ temperatury spalania są różne (nie używaj oliwy z oliwek do głębokiego smażenia,temperatura spalania jest niska).Arancini smażyć na złoty kolor.aby produkty były chrupiące, smaż w małych porcjach.
Krok 10:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g