pączki powietrzne na mleku Beignet

dmuchane pączki dla prawdziwych słodyczy i nie tylko. To kulinarne danie pochodzi z Francji. Występuje w różnych rozmiarach i kształtach, zarówno okrągłych, jak i kwadratowych, zarówno dużych, jak i małych. Pączki są bardzo delikatne i przewiewne. Jak wszystkie pyszne i oryginalne z tego, co wymyślili Francuzi, ten przepis kulinarny rozprzestrzenił się na całym świecie. Próbowałem tych pączków, kiedy poleciałem do przyjaciela, aby odwiedzić Amerykę. Kelner zdradził mi sekret ich przygotowania. A dokładniej jego mama, z którą nas przedstawił, po moich uporczywych namowach. W rzeczywistości przepis kulinarny jest dość prosty do wykonania. Słodycze bardzo lubią to danie. Ogólnie rzecz biorąc, pączki to jedzenie, które poprawia nastrój w chłodne jesienne wieczory.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 69 % 43 g
314 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

Robienie pączków pączków, jak zwykle, zaczynam od ciasta. W dużej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i pozostaw pod ręcznikiem na 5 minut. Po 5 minutach dodaj cukier, sól, lekko ubite jajka, wlej mleko i wszystko bardzo dobrze ubij. Następnie dodaję 4 szklanki mąki i zagniatam ciasto, aż będzie gładkie. Teraz możesz dodać zmiękczone masło i stopniowo dodawać resztę mąki. Ciasto przykrywam serwetką i umieszczam w ciepłym miejscu, aby "pasowało", około godziny na 4. Ciasto podzielić na małe kulki, ponieważ pączki podczas smażenia znacznie zwiększą objętość. Rozłóż kulki na posypanej mąką desce i odstaw na kilka minut. W międzyczasie wlewam bezwonny olej roślinny do głębokiej patelni i mocno go podgrzewam. Lub możesz po prostu usmażyć pączki we frytkownicy. Połóż nasze kulki pączków na rozgrzanym oleju i smaż z obu stron na złoty kolor. Wrzuć pączki na sito i pozwól, aby nadmiar oleju spłynął. Gotowe pączki układamy na półmisku i obficie posypujemy cukrem pudrem.
do pączków pączków należy podawać kawę z mlekiem lub czarną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy