chrust smażony na oleju
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
wymieszaj mąkę, żółtka, śmietanę, cukier i sodę. Teraz zagniatamy ciasto jak na pierogi. Następnie musisz rozwałkować go na cienkie ciasto i pokroić w paski (około 10-12 cm długości i 2-3 cm szerokości). Aby ulubione wyglądały jak skręcone wstążki, wykonujemy małe nacięcie na środku każdego paska i przeciągamy jeden z jego boków przez otwór. Smażyć ulubione w stopionym gorącym oleju na złoty kolor. Po ich wyjęciu kładziemy je na serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podczas serwowania posyp cukrem pudrem, który w razie potrzeby można wymieszać z cukrem waniliowym.
smacznego! Tylko uważaj: kiedy zaczniesz je jeść, nie możesz przestać, dopóki talerz nie będzie pusty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g