smażone pączki z ciasta kakaowego
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty.
Krok 2:
Ubij trzepaczką jajko z cukrem.
Krok 3:
Roztop masło i dodaj do ciasta wraz z kefirem.
Krok 4:
Wymieszaj mąkę z kakao, solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
Krok 5:
Wlej suchą masę do ciasta i wymieszaj.
Krok 6:
Łyżką zagnieść gęste ciasto. Jest lepki, do schłodzenia wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Krok 7:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 1 cm.
Krok 8:
Smażyć pączki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Krok 9:
Ułóż pączki na papierowej serwetce.
Krok 10:
Dodaj wodę do cukru pudru i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 11:
Przykryj ciepłe pączki lukrem cukrowym i możesz je podać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g