indyjskie słodycze Balushahi
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
Robienie syropu. W rondelku wymieszaj wodę i cukier, gdy tylko cukier się rozpuści-wyłącz (nie doprowadzaj do wrzenia).
robienie ciasta. Przełóż mąkę i proszek do pieczenia przez sito. Dodaj roztopione masło. Dokładnie wymieszaj wszystko rękami w okruchy. Dodaj jogurt i trochę wody (dosłownie 1 łyżka) dokładnie wymieszaj.
Robienie Balushahi. Z ciasta formujemy kulkę, spłaszczamy ją i ściskamy na środku, prawie na wskroś. Rozgrzej olej. (powinno być tyle oleju, aby je przykryć) i smażyć rzeczy na małym ogniu na złoty kolor. (Zaczną puchnąć-to dobrze, więc robisz wszystko dobrze). Zanurz deser w syropie (minuty 2).
Udekoruj kruszonymi orzechami na wierzchu.)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g