skład / składniki
gotowanie krok po kroku
moją ulubioną słodką ucztą od dzieciństwa były i nadal są kulki twarogowe. Najpierw mama przygotowała dla mnie to jedzenie, a potem sama się tego nauczyłam. Przepis kulinarny na ten przysmak jest bardzo prosty i teraz podzielę się nim z tobą. Zaczynamy więc przygotowywać kulki twarogowe, dokładnie mieszając pół kilograma twarogu z 2-3 szklankami przesianej mąki.
następnie dodaj do powstałej masy 3 jaja kurze, pół szklanki cukru, trochę soli kuchennej, gaszoną sodę i zagniataj jednorodne, gładkie ciasto z całej tej mieszanki. Następnie z naszego testu tworzymy grudki o tej samej wielkości (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Teraz smażymy powstałe grudki w dużej ilości oleju roślinnego na patelni na umiarkowanym ogniu. Następnie, gdy będą gotowe, jeszcze gorące, zwiń je w wcześniej przygotowany cukier puder. Następnie kładziemy je na talerzu i podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal / 100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal / 100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g