kulki z twarogu, mąki i sody smażone na oleju

najdelikatniejsze kulki twarogowe zachwycą cię swoim niesamowitym smakiem!
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 11 g
tłuszcze 40 % 22 g
węglowodany 40 % 22 g
321 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

moją ulubioną słodką ucztą od dzieciństwa były i nadal są kulki twarogowe. Najpierw mama przygotowała dla mnie to jedzenie, a potem sama się tego nauczyłam. Przepis kulinarny na ten przysmak jest bardzo prosty i teraz podzielę się nim z tobą. Zaczynamy więc przygotowywać kulki twarogowe, dokładnie mieszając pół kilograma twarogu z 2-3 szklankami przesianej mąki.

następnie dodaj do powstałej masy 3 jaja kurze, pół szklanki cukru, trochę soli kuchennej, gaszoną sodę i zagniataj jednorodne, gładkie ciasto z całej tej mieszanki. Następnie z naszego testu tworzymy grudki o tej samej wielkości (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Teraz smażymy powstałe grudki w dużej ilości oleju roślinnego na patelni na umiarkowanym ogniu. Następnie, gdy będą gotowe, jeszcze gorące, zwiń je w wcześniej przygotowany cukier puder. Następnie kładziemy je na talerzu i podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal / 100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal / 100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy