skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do miski, lekko ubij.
2. Wlej skondensowane mleko do jajek, dobrze wymieszaj.
3. Zgasić sodę octem, wlać mieszaninę do jajek i skondensowanego mleka, ponownie wymieszać.
4. Przesiej mąkę, dodaj stopniowo do miski do pozostałych składników, wyrabiając ciasto. Powinien okazać się miękki, posłuszny, a nie fajny.
5. Ciasto zwinąć w opaskę uciskową, którą należy pokroić na kawałki o długości około 2,5-3 cm, z każdego takiego kawałka uformować kulkę.
6. Dobrze rozgrzej olej w rondlu, lepiej mieć go z grubym dnem. Smażyć kulki we wrzącym oleju na złoty kolor. Określ stopień według własnego gustu-uwielbiam je z apetyczną chrupiącą skórką, dość smażoną, a wewnątrz miękką i słodką. Możesz smażyć je do bardzo lekkiego złotego koloru, zwłaszcza jeśli smażysz dzieci.
7. Połóż gotowe kulki na ręczniku papierowym, aby nadmiar oleju został wchłonięty. Pozwól kulkom trochę ostygnąć, posyp je cukrem pudrem.
podawaj ciepłe kulki skondensowanego mleka do herbaty.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g