skład / składniki
metoda gotowania
w ciepłym mleku hodujemy drożdże, sól, cukier waniliowy, cukier i jajko. Dodaj mąkę i zagniataj ciasto, przykryj folią przez 60 minut. Gotowe ciasto rozwałkujemy na warstwę 2-3 cm i wycinamy koła (można użyć szklanki). Olej podgrzewamy na głębokiej patelni lub w dowolnym naczyniu z głębokim dnem. Wlej tyle oleju, aby pączki unosiły się. Smażyć przez 1-2 minuty na średnim ogniu z obu stron. Następnie wyciągamy go na wcześniej przygotowaną tacę lub talerz z papierem (do impregnacji nadmiaru tłuszczu). Po lekkim ostygnięciu napełnij nadzieniem strzykawką. A następnie wlej cukier puder na wierzch, zanurz w czekoladzie, posyp orzechami ziemnymi lub płatkami kokosowymi.
pączek Berliński lub częściej po prostu Berliner popularny w Niemczech i Austrii średniej wielkości smażony na maśle pączek ze słodkiego ciasta drorzhneo nadzieniu z konfitury(Zwykle truskawkowej lub kremowej) lub rzadziej śmietany.. Spotykane są warianty Regionalne: w Szwabii i Fpankonii-z pastą z dzikiej róży, w Bawarii, Austrii i Południowym Tyrolu z dżemem morelowym. Na północnych ziemiach Niemiec Berliner spotyka się z kremem budyniowym lub waniliowym. To właśnie ten pączek nazywa się Berliner w USA, gdzie jest bardzo popularny.
pączki z nadzieniem Berliner, bardzo smaczne i miękkie. Tradycyjne niemieckie wypieki. Sprzedawane w każdym supermarkecie jako "Berliner".
nierzadko hostessy zadają sobie pytanie: Jak zrobić pączki Berliner, aby uzyskać nie gorsze, a nawet lepsze sklepowe. Wszystko jest proste, w podstawie tego wypieku stosuje się ciasto drożdżowe, które nie powinny być delikatne i dmuchane.
sporo ważny punkt w przygotowanie tego domowego wypieku, zużywanie dobrego oleju roślinnego do frytek. Przede wszystkim należy go rafinować, to znaczy bez zapachu i nadaje się do smażenia. Cóż, oczywiście, ale olej powinien być bardzo duży. Pączki Berliner są dalekie od niskokalorycznych wypieków, które są przygotowywane we frytkach. Półfabrykaty z ciasta podczas smażenia powinny swobodnie pływać. Dlatego wybierz naczynia i nie oszczędzaj oleju.
wskazane jest, aby jeść je natychmiast po ugotowaniu, ponieważ następnego dnia wypieki stają się gęstsze i wysychają (jest to całkowicie normalne do pieczenia)
chociaż ich miękkość można przywrócić pół życia w kuchence mikrofalowej przez 20 sekund
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g