Berlinery z gotowaną skondensowaną czekoladą kokosową

na stół noworoczny i każdą uroczystość! W naszej rodzinie wypieki o nazwie Berliner cieszą się szczególną miłością. To magiczne wypieki, które możesz łatwo zrobić samodzielnie. Ostatnio sam pieczę takie bułeczki-okazuje się, że przynajmniej nie gorzej niż sklep.
PYSZNE UJĘCIAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 76 % 47 g
285 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

w ciepłym mleku hodujemy drożdże, sól, cukier waniliowy, cukier i jajko. Dodaj mąkę i zagniataj ciasto, przykryj folią przez 60 minut. Gotowe ciasto rozwałkujemy na warstwę 2-3 cm i wycinamy koła (można użyć szklanki). Olej podgrzewamy na głębokiej patelni lub w dowolnym naczyniu z głębokim dnem. Wlej tyle oleju, aby pączki unosiły się. Smażyć przez 1-2 minuty na średnim ogniu z obu stron. Następnie wyciągamy go na wcześniej przygotowaną tacę lub talerz z papierem (do impregnacji nadmiaru tłuszczu). Po lekkim ostygnięciu napełnij nadzieniem strzykawką. A następnie wlej cukier puder na wierzch, zanurz w czekoladzie, posyp orzechami ziemnymi lub płatkami kokosowymi.

pączek Berliński lub częściej po prostu Berliner popularny w Niemczech i Austrii średniej wielkości smażony na maśle pączek ze słodkiego ciasta drorzhneo nadzieniu z konfitury(Zwykle truskawkowej lub kremowej) lub rzadziej śmietany.. Spotykane są warianty Regionalne: w Szwabii i Fpankonii-z pastą z dzikiej róży, w Bawarii, Austrii i Południowym Tyrolu z dżemem morelowym. Na północnych ziemiach Niemiec Berliner spotyka się z kremem budyniowym lub waniliowym. To właśnie ten pączek nazywa się Berliner w USA, gdzie jest bardzo popularny.

pączki z nadzieniem Berliner, bardzo smaczne i miękkie. Tradycyjne niemieckie wypieki. Sprzedawane w każdym supermarkecie jako "Berliner".

nierzadko hostessy zadają sobie pytanie: Jak zrobić pączki Berliner, aby uzyskać nie gorsze, a nawet lepsze sklepowe. Wszystko jest proste, w podstawie tego wypieku stosuje się ciasto drożdżowe, które nie powinny być delikatne i dmuchane.

sporo ważny punkt w przygotowanie tego domowego wypieku, zużywanie dobrego oleju roślinnego do frytek. Przede wszystkim należy go rafinować, to znaczy bez zapachu i nadaje się do smażenia. Cóż, oczywiście, ale olej powinien być bardzo duży. Pączki Berliner są dalekie od niskokalorycznych wypieków, które są przygotowywane we frytkach. Półfabrykaty z ciasta podczas smażenia powinny swobodnie pływać. Dlatego wybierz naczynia i nie oszczędzaj oleju.

wskazane jest, aby jeść je natychmiast po ugotowaniu, ponieważ następnego dnia wypieki stają się gęstsze i wysychają (jest to całkowicie normalne do pieczenia)

chociaż ich miękkość można przywrócić pół życia w kuchence mikrofalowej przez 20 sekund

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy