skład / składniki
metoda gotowania
co dziwne, Europejczycy zasugerowali Japończykom pomysł na to danie. Portugalczycy cztery wieki temu wprowadzili do Japonii swój tradycyjny przepis na ryby w cieście, a Japończycy połączyli go ze swoim wspaniałym sushi i nazwali nowe jedzenie "niebiańskim jedzeniem". I rzeczywiście, niebiańskie sushi "Tempura" smakuje po prostu znakomicie. Zapoznałem się z tym daniem na łamach magazynu historycznego, postanowiłem sprawdzić w praktyce i bardzo mi się podobało, jak myślę, że spodoba się wszystkim miłośnikom kuchni japońskiej. Najpierw robię ciasto: mieszam wodę z jajkiem i stopniowo wlewam do przesianej mąki. Gotowa konsystencja ciasta przypomina śmietanę. Następnie przystępuję do sosu: mieszam starty imbir i rzodkiewkę z sosem sojowym, sake i startym miąższem cytryny. Ciasto i sos wlewam do osobnych misek. Zgodnie z japońską tradycją każdy zanurza swój szpikulec w cieście, zanurza go w cicho bulgoczącym oleju, a następnie w sosie. Ale do tego potrzebny jest japoński stół-piec. Dlatego musisz gotować" tempurę " we frytkownicy i podawać gotową. To jest danie, które należy zjeść natychmiast po ugotowaniu. A raczej jest przygotowywany podczas jedzenia, więc nie można mówić o żadnym "podaniu na stole". W przygotowaniu "niebiańskiego jedzenia" uczestniczą wszyscy Goście i wszyscy dobrze się bawią. Sushi "Tempura" to doskonała rozrywka dla małej firmy, która zebrała się w niedzielny wieczór. Pamiętaj, że proporcje są tutaj bardzo warunkowe, a sos można zastąpić sokiem z cytryny i startą rzodkiewką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal / 100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Boczniaki marynowane - 23 kcal/100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Flądra wędzona na gorąco - 192 kcal/100g
- Flądra gotowana - 103 kcal / 100g
- Flądra świeża - 83 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sake - 50 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Rzodkiewka Biała - 21 kcal / 100g