Niebiańskie Sushi Tempura smażone w głębokim tłuszczu

nigdy sam nie gotowałeś? Nadszedł czas! Zobacz przepis - to coś!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
51 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

co dziwne, Europejczycy zasugerowali Japończykom pomysł na to danie. Portugalczycy cztery wieki temu wprowadzili do Japonii swój tradycyjny przepis na ryby w cieście, a Japończycy połączyli go ze swoim wspaniałym sushi i nazwali nowe jedzenie "niebiańskim jedzeniem". I rzeczywiście, niebiańskie sushi "Tempura" smakuje po prostu znakomicie. Zapoznałem się z tym daniem na łamach magazynu historycznego, postanowiłem sprawdzić w praktyce i bardzo mi się podobało, jak myślę, że spodoba się wszystkim miłośnikom kuchni japońskiej. Najpierw robię ciasto: mieszam wodę z jajkiem i stopniowo wlewam do przesianej mąki. Gotowa konsystencja ciasta przypomina śmietanę. Następnie przystępuję do sosu: mieszam starty imbir i rzodkiewkę z sosem sojowym, sake i startym miąższem cytryny. Ciasto i sos wlewam do osobnych misek. Zgodnie z japońską tradycją każdy zanurza swój szpikulec w cieście, zanurza go w cicho bulgoczącym oleju, a następnie w sosie. Ale do tego potrzebny jest japoński stół-piec. Dlatego musisz gotować" tempurę " we frytkownicy i podawać gotową. To jest danie, które należy zjeść natychmiast po ugotowaniu. A raczej jest przygotowywany podczas jedzenia, więc nie można mówić o żadnym "podaniu na stole". W przygotowaniu "niebiańskiego jedzenia" uczestniczą wszyscy Goście i wszyscy dobrze się bawią. Sushi "Tempura" to doskonała rozrywka dla małej firmy, która zebrała się w niedzielny wieczór. Pamiętaj, że proporcje są tutaj bardzo warunkowe, a sos można zastąpić sokiem z cytryny i startą rzodkiewką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal / 100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Flądra wędzona na gorąco - 192   kcal/100g
  • Flądra gotowana - 103   kcal / 100g
  • Flądra świeża - 83   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sake - 50   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Rzodkiewka Biała - 21   kcal / 100g

Podobne przepisy