pączki z ciasta drożdżowego w polewie czekoladowej

Klasyczne zwiewne wypieki z dostępnych produktów! Bardzo prosty przepis na robienie bujnych pączków z ciasta drożdżowego w polewie z ciemnej czekolady, które z pewnością przypadną do gustu wielu i mile zaskoczą ich wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 48 % 30 g
węglowodany 44 % 28 g
394 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak po prostu zrobić bujne pączki z ciasta drożdżowego w polewie z ciemnej czekolady, które z pewnością przypadną do gustu wielu ze względu na ich wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania czekoladowych pączków drożdżowych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, weź miskę objętościową i wlej do niej dwieście pięćdziesiąt mililitrów mleka o temperaturze pokojowej, a następnie wlej siedemdziesiąt gramów cukru do miski z mlekiem i włóż do niej dwadzieścia gramów świeżych prasowanych drożdży.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż trzy łyżki najwyższej jakości mąki pszennej we wspólnej misce i dobrze wymieszaj wszystkie składniki, a następnie wyjmij miskę ciasta w ciepłe miejsce na piętnaście do dwudziestu minut, aby aktywować drożdże.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź małą miskę i rozbij do niej dwa jaja kurze, a następnie dodaj do niej jedną łyżeczkę cukru waniliowego i dokładnie ubij jajka, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ugotowaną masę jajeczną do miski z ciastem i wymieszaj wszystkie składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź drobną tarkę i zetrzyj skórkę z jednej cytryny, którą następnie włóż do wspólnej miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź drobne sito i przesiaj je częściami do miski z płynną podstawą pasma czterystu gramów mąki pszennej najwyższej jakości, a następnie dodaj do miski jedną łyżeczkę proszku do pieczenia i jedną trzecią łyżeczki soli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kontynuuj wyrabianie ciasta w misce rękami i dodaj sześćdziesiąt gramów zmiękczonego masła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zbierz ugniatane ciasto w bryłę i posmaruj niewielką ilością oleju roślinnego, a następnie włóż ciasto do miski, przykryj serwetką na wierzchu i wyjmij na godzinę w ciepłe miejsce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nasmaruj powierzchnię roboczą stołu i ręce niewielką ilością oleju roślinnego i rozłóż na nim rozstawione ciasto, które następnie ugniataj i zbierz w bryłę, a następnie przykryj miską i pozostaw na dwadzieścia minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po upływie czasu ugniataj oddalone ciasto i podziel je na dwie części, a następnie uformuj każdą z części ciasta i podziel na dziesięć półfabrykatów, po czym zwiń każdy półfabrykat w Kolobok i rozłóż je na stole, aby się rozdzielić.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Weź odpowiedni patyczek i zrób naprzemiennie otwory w kolobokach, a następnie poszerz otwory palcami i uformuj pączki, które następnie rozłóż na stole i przykryj serwetką.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Weź odpowiednią patelnię i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej trzysta mililitrów oleju roślinnego i dobrze podgrzej, a następnie smaż pączki w głębokim tłuszczu, aż będą gotowe na złoty kolor z każdej strony na średnim ogniu kuchenki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gdy pączki trochę ostygną, każdy z nich zanurzamy na przemian w gotowanej ze stu gramów ciemnej czekolady ze stu mililitrami kremu z polewą czekoladową, a następnie posypujemy posypką cukierniczą do smaku i układamy na talerzu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na dość prosty przepis na robienie bujnych i przewiewnych pączków z ciasta drożdżowego w polewie czekoladowej, które bez wątpienia przypadną do gustu każdemu bez wyjątku ze względu na ich wspaniały smak! Zalecamy przygotowanie najsmaczniejszych, Super bujnych i apetycznych pączków z lekkiego ciasta drożdżowego z czekoladą zgodnie z naszym przepisem i traktowanie krewnych z bliskimi! Smacznego! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy