ciasteczka chrust w kształcie róży z ciasta na jajkach

prosty, niedrogi i pyszny deser na herbatę lub kawę! Wspaniały przepis na cienkie i chrupiące ciasteczka w postaci pięknych róż o nazwie "chrust", który mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i bez wyjątku z pewnością spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 72 % 63 g
węglowodany 23 % 20 g
636 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznego domowego chrustu w postaci pięknych róż.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij dwa jaja kurze do głębokiej miski, wlej do niej ćwierć łyżeczki soli i dokładnie ubij wszystkie nici białkowe, aż będą gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiać do miski z masą jajeczną sto siedemdziesiąt gramów mąki pszennej, wlać do niej jedną trzecią łyżeczki sody i zagnieść ciasto o pożądanej konsystencji, które następnie dobrze zagnieść przez pięć minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zbieramy ciasto w grudkę i wkładamy je na trzydzieści minut do celofanowej torby.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po upływie czasu wlej niewielką ilość mąki na stół, a następnie rozłóż ciasto i pokrój na dwie identyczne części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze ugniataj każdą część ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Każdą część ciasta rozwałkuj wałkiem do ciasta na bardzo cienkie ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój tortille ażurowym lub zwykłym nożem na kilka pasków ciasta o szerokości dwóch i pół do trzech centymetrów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej pięćset mililitrów oleju roślinnego do rondla i dobrze podgrzej go na kuchence.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Każdy pokrojony pasek ciasta ostrożnie nawijamy na widelec.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż paski ciasta zwinięte na widelcu na przemian na patelni z wrzącym olejem i obracając drugim widelcem, smaż na złoty kolor z każdej strony.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozety ciasta usmażone we wrzącym oleju układamy na talerzu pokrytym serwetką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp ugotowany chrust cukrem pudrem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

prosty, niedrogi i pyszny deser na herbatę lub kawę-cienki i chrupiący chrust na jajkach bez wódki! Kiedy moja rodzina prosi o zrobienie szybkiej uczty, od razu kładę ciasto na Chruścielu. Dziś chcę pokazać odwiedzającym naszą stronę wideo przepis na pyszny domowy chrust i szczegółowo opowiedzieć, jak zrobić z niego piękne róże. Sekret polega na tym, że najbardziej chrupiący chrust uzyskuje się właśnie na wódce, więc powinien być częścią przepisu, chociaż w naszym przypadku obyliśmy się bez niego. Teraz wiesz, jak prawidłowo upiec ciasteczka zwane chrustem. Cóż, bardzo prosty przepis! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy