skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznego domowego chrustu w postaci pięknych róż.
Krok 2:
Rozbij dwa jaja kurze do głębokiej miski, wlej do niej ćwierć łyżeczki soli i dokładnie ubij wszystkie nici białkowe, aż będą gładkie.
Krok 3:
Przesiać do miski z masą jajeczną sto siedemdziesiąt gramów mąki pszennej, wlać do niej jedną trzecią łyżeczki sody i zagnieść ciasto o pożądanej konsystencji, które następnie dobrze zagnieść przez pięć minut.
Krok 4:
Zbieramy ciasto w grudkę i wkładamy je na trzydzieści minut do celofanowej torby.
Krok 5:
Po upływie czasu wlej niewielką ilość mąki na stół, a następnie rozłóż ciasto i pokrój na dwie identyczne części.
Krok 6:
Dobrze ugniataj każdą część ciasta.
Krok 7:
Każdą część ciasta rozwałkuj wałkiem do ciasta na bardzo cienkie ciasta.
Krok 8:
Pokrój tortille ażurowym lub zwykłym nożem na kilka pasków ciasta o szerokości dwóch i pół do trzech centymetrów.
Krok 9:
Wlej pięćset mililitrów oleju roślinnego do rondla i dobrze podgrzej go na kuchence.
Krok 10:
Każdy pokrojony pasek ciasta ostrożnie nawijamy na widelec.
Krok 11:
Rozłóż paski ciasta zwinięte na widelcu na przemian na patelni z wrzącym olejem i obracając drugim widelcem, smaż na złoty kolor z każdej strony.
Krok 12:
Rozety ciasta usmażone we wrzącym oleju układamy na talerzu pokrytym serwetką.
Krok 13:
Posyp ugotowany chrust cukrem pudrem.
Krok 14:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
prosty, niedrogi i pyszny deser na herbatę lub kawę-cienki i chrupiący chrust na jajkach bez wódki! Kiedy moja rodzina prosi o zrobienie szybkiej uczty, od razu kładę ciasto na Chruścielu. Dziś chcę pokazać odwiedzającym naszą stronę wideo przepis na pyszny domowy chrust i szczegółowo opowiedzieć, jak zrobić z niego piękne róże. Sekret polega na tym, że najbardziej chrupiący chrust uzyskuje się właśnie na wódce, więc powinien być częścią przepisu, chociaż w naszym przypadku obyliśmy się bez niego. Teraz wiesz, jak prawidłowo upiec ciasteczka zwane chrustem. Cóż, bardzo prosty przepis! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g