Grillowany ser mozzarella z dodatkiem warzyw

warto spróbować! Niesamowicie pyszne!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 61 % 28 g
węglowodany 20 % 9 g
302 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

Przedstawiam wam kulinarny przepis na prawdziwe włoskie danie. Grillowany ser mozzarella to jedzenie na każdy gust. Tutaj ser i warzywa są satysfakcjonujące, zdrowe i co najważniejsze smaczne.
aby przygotować to danie, weź garnek z osoloną wodą, zagotuj wodę i włóż do niej pomidory. Ponownie czekamy, aż woda się zagotuje, a po pół minucie szybko wyjmujemy pomidory z wrzącej wody. Najpierw pozwól im ostygnąć, a następnie należy je ostrożnie obrać, pokroić na ćwiartki i obrać z nasion. Następnie kroimy te ćwiartki na małe kawałki. Kiedy skończymy, włóż je do osobnej miski.
teraz zajmijmy się cukinią. Pokrój je w cienkie paski. Odłożymy około jednej czwartej pasków, przydadzą się później. Teraz weź głęboką patelnię, wlej do niej oliwę z oliwek i umieść tam plastry cukinii. Doprowadź je do złotego koloru i dodaj do nich pomidory. Następnie dusić powstałą mieszaninę przez 8-10 minut. Możesz przykryć patelnię pokrywką. A tak przy okazji, musisz posolić warzywa i dodać pieprz.
następnie potrzebujemy 3 czystych misek. W jednym kładziemy mąkę, w drugim rozbijamy jajko i potrząsamy nim, a w trzecim bułkę tartą, czarny pieprz i oregano.
pokrój plasterek sera, zwiń go w mąkę, następnie zanurz w jajku, a dopiero potem zwiń w bułkę tartą. I w ten sposób każdy kawałek sera.
teraz bierzemy mały rondel, wlewamy tam dużo oleju,aby uzyskać Frytkę. Podgrzej go i zacznij smażyć kawałki sera przez około kilka minut, aż stanie się rumiany i złoty. Każdy gotowy kawałek należy ułożyć na talerzu z papierową serwetką, aby nadmiar oleju został wchłonięty.
teraz możemy ułożyć gotowe kawałki sera na talerzu i podawać razem z dodatkiem warzyw. Udekorować danie możemy pozostałymi surowymi kawałkami cukinii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy