drożdżowe pączki Punahou

pyszne pączki o delikatnym, przyjemnym smaku! Możesz być świetnym kucharzem, możesz być w stanie przygotować jedzenie wszystkich krajów, narodów i czasów, ale jeśli nie wiesz, jak zrobić Punahou, nigdy nie zdobędziesz popularności wśród przyjaciół. Punahou to pączki drożdżowe z kwaśnego ciasta, które przynoszą do domu "czerwone kapturki & quot;, wykonując ciężką misję zbierania funduszy publicznych. Jednak & quot; Punahou & quot; to lokalna nazwa przysmaku. Na całym świecie nazywa się "malasadas". Oczywiście przepis kulinarny Punahou różni się od przepisu malasadas przynajmniej tym, że piecze się je na Hawajach.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 45 % 29 g
węglowodany 45 % 29 g
395 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przepisu potrzebujesz: mąki, mleka, jajek, drożdży, masła, oleju roślinnego do smażenia, soli, cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść cukier i drożdże w 100 ml ciepłego mleka, przykryj spodkiem i odstaw na 10 minut, aby drożdże się aktywowały. Gdy na powierzchni pojawi się piana, drożdże zaczęły działać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas aktywacji drożdży oddziel żółtka od białek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej pozostałe mleko, aż będzie ciepłe, dodaj żółtka, sól, stopione masło. Na koniec dodaj aktywowane drożdże. Wymieszaj trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiać mąkę. Jeśli nie ma sita, możesz użyć trzepaczki (ubij mąkę).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesianą mąkę w małych porcjach wprowadzić do ciepłego mleka (mieszanki) i jednocześnie wymieszać trzepaczką. W rezultacie ciasto będzie grubsze niż na naleśniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz odłóż naczynia z ciastem na bok, przykrywając ręcznikiem - odstaw na pół godziny.Po przetworzeniu ciasta rękami i pozostawieniu go w cieple przez półtorej godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Poziom oleju powinien być taki, aby pokryć połowę pączka na raz. Możesz podgrzać olej na dużym ogniu, a następnie nieco zmniejszyć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy olej się nagrzewa, weź ciasto w małych porcjach, rozwałkuj o grubości około 0,5 cm i wytnij przyszłe pączki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż pączki do mocno rozgrzanego oleju i smaż z obu stron, aż utworzy się brązowa skorupa. Pączki szybko zwiększają swoją objętość podczas smażenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pączki są gotowe! Gotowe pączki można posypać cukrem pudrem (łatwo zrobić w młynku do kawy z cukru), polać sosem czekoladowym itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy