falafele z groszku

Delikatna nazwa to delikatne danie! Jedz i baw się dobrze! Falafele to rodzaj jedzenia, które z pewnością ci się spodoba. Falafele-uważane za jedno ze zdrowych dań kuchni arabskiej.
NicaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 7 g
tłuszcze 70 % 61 g
węglowodany 22 % 19 g
640 kcal
IG: 84 / 0 / 16

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przepisu potrzebujesz ciecierzycy, cebuli, mąki, czosnku (4 ząbki), sody, soli, przypraw (kolendra, kminek, czarny pieprz). Ponadto w procesie gotowania potrzebna będzie duża ilość oleju roślinnego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciecierzycę należy moczyć przez kilka godzin (lub przez całą noc). Następnie ciecierzycę można gotować do miękkości (można ją ugotować do połowy, a jeśli jest dobrze namoczona, pozostawić na surowo). W mojej wersji ciecierzyca gotowała się przez 10 minut po zagotowaniu wody. Następnie cała woda jest odprowadzana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i czosnek i pokrój na kilka kawałków (aby łatwiej było zmielić blender na kleik).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż obrany czosnek i cebulę do miski i zmiel na kleik blenderem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj przyprawy (nie mam zmielonych, ponieważ i tak zmiażdżą je blenderem) i sól. Zmiel blenderem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj ciecierzycę i kontynuuj mielenie blenderem (staramy się, aby masa była jednorodna).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj trzy łyżki mąki i łyżeczkę sody. Jeśli mieszanina jest sucha, dodaj dodatkowo 3 łyżki wody. Zdarza się, że podczas gotowania ciecierzycy nie można całkowicie spuścić wody - w tym przypadku nie trzeba dodawać wody. Ponownie wymieszaj wszystko za pomocą blendera (jednocześnie nadal mielimy wszystko, aż będzie gładkie). Pomagam sobie silikonową łyżką (okresowo mieszam i usuwam mieszaninę ze ścian).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie z mieszanki ciecierzycy zwijamy małe kulki (najlepiej około 2,5 cm średnicy). Jeśli mieszanina trochę przylega do rąk, możesz okresowo posypać ręce mąką i powierzchnią, na której zostaną ułożone kulki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej olej roślinny (gdzieś 0,5 litra) do głębokiego pojemnika (mam żeliwną patelnię) i podgrzej. Gdy tylko olej będzie dobrze rozgrzany, ogień będzie musiał zostać zmniejszony do średniego. Wrzucamy kulki do rozgrzanego oleju i smażymy ze wszystkich stron.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kulki ciecierzycy wyglądają tak, jeśli jest dużo masła.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jeśli jest mało oleju i ledwo zakrywa kulki o połowę lub mniej, istnieje ryzyko, że rozpadną się i nie będą tak okrągłe (zdeformowane podczas procesu przewracania).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smażone kulki układa się na papierowej serwetce, aby olej był z nich nadmiar szkła (ale pomijam ten etap). Falafele podawane są z warzywami. Możesz również podawać z jakimś sosem (według własnego gustu). Próbowaliśmy zakupionego w sklepie sosu serowego z falafelami-podobało mi się . Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy