skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przepisu potrzebujesz ciecierzycy, cebuli, mąki, czosnku (4 ząbki), sody, soli, przypraw (kolendra, kminek, czarny pieprz). Ponadto w procesie gotowania potrzebna będzie duża ilość oleju roślinnego.
Krok 2:
Ciecierzycę należy moczyć przez kilka godzin (lub przez całą noc). Następnie ciecierzycę można gotować do miękkości (można ją ugotować do połowy, a jeśli jest dobrze namoczona, pozostawić na surowo). W mojej wersji ciecierzyca gotowała się przez 10 minut po zagotowaniu wody. Następnie cała woda jest odprowadzana.
Krok 3:
Obierz cebulę i czosnek i pokrój na kilka kawałków (aby łatwiej było zmielić blender na kleik).
Krok 4:
Włóż obrany czosnek i cebulę do miski i zmiel na kleik blenderem.
Krok 5:
Następnie dodaj przyprawy (nie mam zmielonych, ponieważ i tak zmiażdżą je blenderem) i sól. Zmiel blenderem.
Krok 6:
Następnie dodaj ciecierzycę i kontynuuj mielenie blenderem (staramy się, aby masa była jednorodna).
Krok 7:
Następnie dodaj trzy łyżki mąki i łyżeczkę sody. Jeśli mieszanina jest sucha, dodaj dodatkowo 3 łyżki wody. Zdarza się, że podczas gotowania ciecierzycy nie można całkowicie spuścić wody - w tym przypadku nie trzeba dodawać wody. Ponownie wymieszaj wszystko za pomocą blendera (jednocześnie nadal mielimy wszystko, aż będzie gładkie). Pomagam sobie silikonową łyżką (okresowo mieszam i usuwam mieszaninę ze ścian).
Krok 8:
Następnie z mieszanki ciecierzycy zwijamy małe kulki (najlepiej około 2,5 cm średnicy). Jeśli mieszanina trochę przylega do rąk, możesz okresowo posypać ręce mąką i powierzchnią, na której zostaną ułożone kulki.
Krok 9:
Wlej olej roślinny (gdzieś 0,5 litra) do głębokiego pojemnika (mam żeliwną patelnię) i podgrzej. Gdy tylko olej będzie dobrze rozgrzany, ogień będzie musiał zostać zmniejszony do średniego. Wrzucamy kulki do rozgrzanego oleju i smażymy ze wszystkich stron.
Krok 10:
Kulki ciecierzycy wyglądają tak, jeśli jest dużo masła.
Krok 11:
Jeśli jest mało oleju i ledwo zakrywa kulki o połowę lub mniej, istnieje ryzyko, że rozpadną się i nie będą tak okrągłe (zdeformowane podczas procesu przewracania).
Krok 12:
Smażone kulki układa się na papierowej serwetce, aby olej był z nich nadmiar szkła (ale pomijam ten etap). Falafele podawane są z warzywami. Możesz również podawać z jakimś sosem (według własnego gustu). Próbowaliśmy zakupionego w sklepie sosu serowego z falafelami-podobało mi się . Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g