skład / składniki
metoda gotowania
to słodkie jedzenie jest przygotowywane nie tylko w Indiach, ale także w Pakistanie. W Pakistanie jest dozwolona nawet na święte święta, takie jak Ramadan. Kulinarny przepis na robienie słodkich pierogów jest uważany za tradycyjny i od wieków docierany.
wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia (proszek do pieczenia lub soda), pulą cukrową i mlekiem. Zagniatamy gęste ciasto. Tak gęsty, że przylega do szpatułki.
w małym rondlu rozgrzej olej, dość gorący, ale tak, aby się nie palił. Łyżkę zanurzamy w oleju, zbieramy ciasto i zanurzamy w rozgrzanej frytce. Podczas smażenia kawałki ciasta nie powinny się stykać, w przeciwnym razie mogą się skleić. Najważniejsze jest, aby dobrze wyregulować ciepło, aby pierogi były usmażone, ale powierzchnia się nie przypaliła. Smażyć pierogi, ciągle obracając-6-8 minut. Powinny stać się chrupiące, złotobrązowe. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i wkładamy do durszlaka, aby szkło miało nadmiar oleju.
ubij jogurt z granulowanym cukrem i rozgniecionymi jagodami. Następnie napełnij gotowe malpury tym sosem i poczekaj, aż zostaną namoczone. Dziesięć minut. Zwykle dobrze upieczone malpury z chrupiącą skórką szybko się nasycają i stają się soczyste.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g