skład / składniki
metoda gotowania
Adiraja das tak powiedział o tym jedzeniu:"... obserwowanie, jak kręgi rozwałkowanego ciasta zanurzone w gorącym oleju zaczynają puchnąć jak kulki, to przyjemność. Ale jeszcze większą przyjemnością jest ich jedzenie. Wspaniały smak sprawia, że są idealnym dodatkiem do każdego dania."I opisał kulinarny przepis na tę radość, dostępną nawet dla najbiedniejszego Hindusa.
wymieszaj mąkę z solą i wcieraj w nią łyżkę masła. Mieszając powoli wlewamy wodę, aż cała mąka zamieni się w ciasto. Smarujemy ręce roztopionym masłem i ugniatamy ciasto przez 5-8 minut. Aż będzie sprężysty i gładki.
w kotle lub na patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. A także posmaruj masłem deskę, na której zamierzasz rozwałkować ciasto. Nie posypuj go mąką. Mąka pali się w głębokim tłuszczu i staje się czarna. Podziel ciasto na 16 części i uformuj kulki. Rozwałkuj je na tortille-o grubości 2-3 mm.
gdy frytka zacznie dymić, zmniejsz ogień i włóż masło Puri.Puri utonie na sekundę, a następnie wynurzy się, a następnie odwróć go odwrotną stroną, Puri powinno zamienić się w kulę.Odwróć ponownie i piecz na złoty kolor. Gotowe Puri umieścić w durszlaku na żebrze, aby szkło nadmiar oleju.
Puri można jeść z dowolnym jedzeniem lub robić z nich kanapki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g